9 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăSpecialCulisele negocierilor cu "Bechtel" raman secrete pana la 1 octombrie

Culisele negocierilor cu „Bechtel” raman secrete pana la 1 octombrie

Presedintele PD, Emil Boc, a declarat ca dupa data de 1 octombrie va face publice detaliile negocierilor care se poarta intre reprezentantii Ministerului Transporturilor si cei ai companiei americane „Bechtel”. Pana atunci, insa, a spus el nu pot fi oferite amanunte legate de discutiile care se poarta pe marginea continuarii lucrarilor la autostrada „Transilvania”.
Deja, din data de 15 septembrie, mai mult de 500 din cei 680 de angajati ai „Bechtel” au fost aruncati in somaj. Oamenii oricum erau in somaj tehnic din luna iunie si primeau doar 75 la suta din salarii. Oficialii „Bechtel” au spus ca Guvernul ar fi vinovat pentru oprirea lucrarilor la autostrada „Transilvania” pentru ca nu ar fi platit facturile emise de compania americana.
Pe de alta parte, Emil Boc, care este unul dintre liderii coalitiei de centru-dreapta aflata la guvernare, a precizat ca autoritatile nu au putut face plati pentru ca nu exista cadrul legal. El a adaugat ca fostul guvern PSD nu a aprobat anexele la contract. In plus, exista pozitii divergente cu privire la soarta lucrarilor de anul viitor. Oficialii „Bechtel” au cerut un avans de 300 de milioane de euro. Banii ar fi urmat sa fie folositi pentru cumpararea unor utilaje care la finalul lucrarilor ar ramane in proprietatea companiei americane. Reprezentantii Guvernului au completat ca nu pot oferi decat o treime din suma ceruta de „Bechtel” cu titlu de avans pentru ca legislatia romaneasca nu permite plata unor sume mai mari.
Valoarea contractului este de 4,3 miliarde de euro. El a fost oferit fara licitatie companiei americane de catre fostul Guvern PSD, lucru care a starnit iritarea oficialilor europeni.
In prezent, proiectul este sustinut de toti politicienii din nordul Transilvaniei. Cea mai mare parte a parlamentarilor, presedintilor de consilii judetene si a primarilor din orasele resedinta de judet din Regiunea de Nord-Vest au semnat o declaratie politica prin care sustin acest proiect, impreuna cu alte proiecte de infrastructura din nordul Ardealului.

Cele mai citite

Fii brand întâi la tine acasă

Flori rare, crescute cu greu, uneori la umbră, deși au nevoie de lumină și soare mult, produsele românești sunt rara avis pe rafturile marilor...

Ana Bogdan, eliminată în sferturi la Osaka, după ce a câștigat primul set

Ana Bogdan a ratat calificarea în semifinalele turneului WTA 250 de la Osaka, deși a câștigat primul set împotriva olandezei Suzan Lamens, scor 6-4,...

Putin a calificat drept ”provocare periculoasă” declaraţia lui Zelenski în legătură cu o armă nucleară

Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept o "provocare periculoasă" declarațiile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a sugerat că Ucraina ar putea încerca să...
Ultima oră
Pe aceeași temă