8.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSpecialCuib islamist în Chișinău, anihilat de forțele speciale

Cuib islamist în Chișinău, anihilat de forțele speciale

La numai doi pași de granița de est a României a fost depistată și anihilată o rețea de tranzit a grupurilor de adepți ai Statului Islamic. Autoritățile de forță din Republica Moldova au dat miercuri publicității cele dintâi rezultate ale unei ample anchete care se desfășoară încă de la începutul acestui an. “Cuibul” se afla, după cum relatează presa basarabeană, într-o casă din sectorul Buiucani, din Chișinău.

Declarațiile de miercuri ale oficialilor de la Chișinău nu lasă loc interpretărilor, în sensul că celula destructurată are filiație islamistă. Și asta după ce patru persoane, deja arestate, au dat amănunte despre activitatea celulei teroriste din inima Republicii Moldova. Cei reținuți au spus, potrivit portalului realitatea.md, că la Chișinău se afla una dintre “haltele” în care se opreau diverși indivizi veniți din felurite țări ale Europei, dar și din state din spațiul fostei Uniuni Sovietice. Ei plecau apoi mai departe, pe o rută care tranzita Turcia, pentru ca în final să se alăture teroriștilor din Statul Islamic. Alături de cei patru indivizi arestați, în casa din sectorul Buiucani au fost găsiți și trei minori.

Citește și: Teroriști moldoveni, adepţi ai grupării Stat Islamic, prinși la Chișinău

Anchetatorii au arătat că o fată, minoră, era deja legată, printr-un mariaj islamist, cu unul dintre majorii reținuți. Nu s-a comunicat din ce țară provine minora, dar se știe, în schimb, că așa-zisa căsătorie ar fi avut loc în Istanbul, cu câteva luni în urmă. Fata ar fi fost folosită astfel ca acoperire pentru tranzitarea frontierei între Turcia și Siria. Minora fusese ademenită în toată povestea asta prin intermediul rețelelor de socializare. De atragerea ei în această capcană se ocupase un grup islamist despre care se spune că finanțează tranzitul persoanelor prin Republica Moldova spre Turcia.

Unul din cei arestați venea din Norvegia, altul din Franța

Dovada cea mai clară a traficului de persoane rezultă, așa cum pe larg relatează site-ul publika.md, chiar din recenta arestare a celor patru indivizi majori din casa aflată în sectorul Buiucani din Chișinău. Astfel, potrivit anchetatorilor, unul dintre bărbații reținuți este din Daghestan. El însă nu venise din țara lui de origine, ci din Norvegia, intrând în Republica Moldova pe 24 aprilie, în acest an. A mai fost descoperită, în aceeași casă și o femeie care venise din Franța. Nu s-au dat detalii despre ea, dacă e născută acolo. Se știe doar că avea permis de ședere în Franța. Alt bărbat arestat este de origine cecenă. El însă a prezentat un pașaport din care rezulta că este cetățean al Republicii Tadjikistan, ulterior constatându-se că documentul este fals. Suspectul a declarat în anchetatorilor moldoveni că el a fost deja în Siria, participând la conflictul de acolo. Autoritățile de la Chișinău arată totodată că, în urma investigațiilor, s-a stabilit că încă șapte persoane au trecut prin locuința din sectorul Buiucani. Acum se desfășoară o amplă cercetare, să se vadă dacă acestea se mai află pe teritoriul Republicii Moldova. Un moldovean adept al mișcării islamiste Ampla acțiune a fost pusă la punct de instituțiile de forță ale Republicii Moldova, între care Serviciul de Informații și Securitate, Inspectoratul General al Poliției, Biroul de Migrație și Azil și Procuratura Generală.

Autoritățile din stânga Prutului sunt în alertă de mai mult timp încoace. Au apărut acum informații despre un alt “val” de adepți ai Statului Islamic care au încercat să tranziteze Republica Moldova la începutul acestei luni, venind din Federația Rusă și Tadjukistan. Fără a se face referire la numărul lor, se spune doar că toți au fost reținuți de forțele de ordine și expulzați în țările de unde veniseră. Ei posedau camuflaj militar și cartele telefonice din diverse țări. Nu în ultimul rând, autoritățile de la Chișinău dețin informația potrivit căreia un cetățean moldovean ar fi adept al mișcării islamiste. Nu se știe unde anume se află acesta acum. El apare pe o înregistrare video în care este prezentat drept Abdullah al-Moldovi. Vorbește în limba rusă despre crearea unui califat islamic.
 

 

Cele mai citite

Zeljko Kopic, înaintea meciului cu CFR Cluj: „Dacă vrem să câştigăm, trebuie să jucăm mai bine ca în ultimele meciuri”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că pentru a câştiga partida din deplasare cu CFR Cluj, care va avea loc în această seară, formaţia...

Rusia – Ucraina, ziua 708: Trei morți, în urma unui atac asupra Odesei

O dronă rusească a lovit o zonă comercială în portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, ucigând trei persoane, au declarat armata ucraineană şi...

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...
Ultima oră
Pe aceeași temă