21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCuba îi aduce un omagiu lui Fidel Castro, la împlinirea a 85...

Cuba îi aduce un omagiu lui Fidel Castro, la împlinirea a 85 de ani

Toată presa cubaneză, muzicienii, medicii, tinerii şi chiar transexualii i-au adus un omagiu, sâmbătă, lui Fidel Castro, la împlinirea a 85 de ani, însă exilaţii cubanezi din Florida i-au urat să aibă parte de ani lungi de suferinţe, relatează AFP, citată de Mediafax.

În absenţa „Comandantului”, care a renunţat la putere în urmă cu cinci ani din motive de sănătate, 22 de artişti din nouă ţări au participat la „Serenada Fidelităţii”, jucată la teatrul Karl Marx din Havana, în faţa a 5.000 de invitaţi şi în prezenţa unor demnitari de rang înalt ai regimului.

Granma şi Tineretul Rebel, două publicaţii naţionale, au titrat pe prima pagină: „Cuba şi America Latină au scandat Fidel” şi „America Latină ne-a oferit inima sa”.

Un grup de tineri din provincia Holguin, la 760 de kilometri est de Havana, au campat în apropiere de casa natală a lui Fidel Castro şi a fratelui său Raul, care l-a înlocuit pe primul la conducerea Cubei în iulie 2006.

Nelson Dominguez, unul dintre cei mai celebri chirurgi plasticieni cubanezi, şi fotograful Alex Castro, fiul lui Fidel, au inaugurat o expoziţie comună, „Cavalerul zorilor”, la Memorialul Jose Marti, care celebrează poetul şi eroul cubanez în Piaţa Revoluţiei din Havana.

Televiziunea a anunţat o masă rotundă pe tema „Fidel, combatantul în idei” în prezenţa unor „intelectuali recunoscuţi, jurnalişti, sportivi şi alte personalităţi”.

Vineri seara, un grup de transexuali s-a reunit la Centrul pentru educaţie sexuală (Cenesex) din Havana pentru a comemora zece ani de la înfiinţarea Grupului de simpatizanţi transexuali.

Exilaţii cubanezi din Miami (Florida, sudul Statelor Unite) au celebrat însă în maniera lor, sâmbătă, aniversarea lui Castro, urându-i viaţă lungă dar „proastă, aşa cum o trăieşte în prezent”.

„Îi dorim să trăiască în continuare mulţi ani, alţi 85 de ani dacă este posibil, dar prost, aşa cum trăieşte acum”, a declarat Manolo Martinez, un pensionar care s-a instalat de 45 de ani la Miami.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă