21.7 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialCuba denunţă o nouă reţea de socializare "suvbersivă", Piramideo, finanţată de SUA

Cuba denunţă o nouă reţea de socializare “suvbersivă”, Piramideo, finanţată de SUA

 Compania cubaneză de Telecomunicaţii (Etecsa) a acuzat duminică Statele Unite că au lansat alt program "subversiv", numit "Piramideo", care utilizează, la fel ca un program precedent, "Zunzoneo", reţele de socializare pentru a încuraja criticile la adresa regimului comunist, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Aşa cum au procedat şi cu precedentul program (Zunzoneo), «Piramideo» încurajează crearea unei reţele de «prieteni»", scrie ziarul Juventud Rebelde, citând-o pe directoarea serviciilor de telefonie mobilă Etecsa Hilda Arias. Arias a declarat că o persoană înscrisă în Piramideo poate trimite un singur SMS tuturor membrilor din "piramida" sa (grup de prieteni).

Programul Zunzuneo, lansat în 2009 de către Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), a funcţionat până în 2012, devenind un "Twitter cubanez", menit să transmită mesaje destinate, potrivit autorităţilor, destabilizării regimului.

Arias a declarat că Piramideo vizează "să creeze un fel de canal de comunicare" între grupări de opozanţi şi disidenţi.

Piramideo, finanţat potrivit lui Arias "cu fonduri de provenienţă îndoielnică", intenţionează totodată să "înşele" angajaţii din sectorul privat şi artiştii cubanezi, oferindu-le o platformă gratuită sau la un preţ inferior platformelor oficiale, pentru promovarea serviciilor şi operelor acestora.

În opinia lui Arias, USAID "a prevăzut să ofere unor companii prestatoare de servicii (suma de) 4,3 milioane de dolari, cu scopul de a încuraja crearea unor reţele clandestine".

"Obiectivul este de a oferi unor pretinşi «antreprenori tehnologici» cubanezi echipamentul necesar în vederea înfiinţării propriilor reţele şi de a-i ralia ulterior la reţele externe", cu scopul de a crea "o plasă de utilizatori" pentru "a-i dezinforma cu privire la situaţia din ţară şi a-i îndemna la manifestaţii", a adăugat ziarul.

Este vorba despre "crearea confuziei, semănarea pesimismului şi descurajării, profitând de pe urma insuficienţelor ţării în domeniul comunicaţiei", a adăugat ea.

Havana a cerut vineri ca Statele Unite să "pună capăt activităţilor lor ilegale şi secrete împotriva Cubei, care sunt respinse de către poporul cubanez şi opinia publică internaţională".

Cele mai citite

Reușită istorică: Simone Tempestini a câștigat prima etapă a Campionatului European de Raliuri

Simone Tempestini a devenit primul pilot român din istorie care a câștigat o etapă din Campionatul European de Raliuri după ce s-a impus, în...

Turcia se teme de un potențial “război regional”

Turcia și-a exprimat duminică preocuparea față de escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu, în urma atacurilor iraniene asupra Israelului în timpul nopții, subliniind temerea de...

Poșta Română, prea mulți șefi și salarii de nimic pentru poștași. Firmele de curierat rapid fac munți de bani

Poșta Română este o companie aflată în subordinea ministerului Digitalizării și teoretic ar trebui să fie alocați bani, iar managementul companiei să pună pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă