40 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialCu PNL nu e nimic de făcut. Alături de PNȚCD, acolo e...

Cu PNL nu e nimic de făcut. Alături de PNȚCD, acolo e locul lor | OPINIE

După alegeri, au intrat în Parlament sau în Consiliul Local al Municipiului București, pe listele PNL, și câțiva oameni buni: Florin Cîțu, Ciprian ­Ciucu sau Pavel ­Popescu – informaticianul din ­Norvegia care s-a implicat în ajutarea victimelor de la Colectiv și a adus la București medici de la Spitalul de Arși din Bergen. Oameni care fac opoziție, care se bat zi de zi cu PSD, care știu să lovească unde-l doare mai tare pe Dragnea. În afară de ei, mai sunt vreo câțiva parlamentari din fosta legislatură care-și fac datoria, de la Raluca Turcan la Ovidiu Raețchi.

Dar nucleul dur al PNL a rămas aceeași turmă oportunistă, gata oricând să-și vândă votul sau să dezerteze la PSD sau ALDE. Scriu acest comentariu la câteva minute după ce PNL a votat, cot la cot cu PSD și ALDE, înființarea Institutului Levantului – o sinecură pentru camarila lui Emil Constantinescu. Dintre liberali, singura care s-a opus a fost Raluca Turcan. PNL a votat „pentru”, deși președintele Iohannis a retrimis legea la Parlament, Guvernul ­Cioloș i-a dat aviz negativ, iar Academia Română, într-un punct de vedere emis în aprilie 2016, a făcut praf această inițiativă. Nu este singurul caz în care liberalii susțin – direct sau ­indirect – coaliția PSD-ALDE. ­Săptămâna trecută, Alina Gorghiu a șters-o, strategic, din Comisia juridică a Senatului exact atunci când PSD și Traian Băsescu impuneau amendamentele privind grațierea marilor corupți. Partidul n-a îndrăznit să o sancționeze.

În paralel, organizațiile ­județene ale partidului ­și-au ales la conducere niște figuri triste, inclusiv un ins condamnat pentru corupție (la Ilfov) și un altul care a fost dat afară din Parlament după ce a pierdut un proces de incompatibilitate (la Dolj). La Iași, istoricul Dorin Dobrincu – omul care a deschis Arhivele Naționale – a pierdut în fața creației lui Relu Fenechiu.

Ce poți aștepta, în aceste condiții, de la PNL? Eu personal nu văd decât diferențe de formă între Ludovic ­Orban și Cristian Bușoi, vechi clienți ai lui Mihai Gâdea și ai PSD. Nu au nici o credibilitate când spun că se bat cu Dragnea. Va fi un dezastru când acești oameni vor veni în 2019 sau în 2020 să-mi ceară votul. Pierdem timpul având așteptări de la ei. Speranța lor este că se vor salva ca și până acum: pe ultima sută de metri, înainte de alegeri, vor simula faptul că sunt în opoziție și ne vor flutura amenințarea PSD-ului. Eu cred că lumea s-a cam săturat de sceneta asta. Îmi pare rău de puținii oamenii buni care mai sunt prin PNL, însă au timp până în 2020 să-și găsească o alternativă. E păcat să se lase murdăriți, prin asociere, cu alde Gorghiu, Tase Atanasiu sau alte creații ale Antenei 3.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă