21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCu "moldovanii" spre Irlanda

Cu „moldovanii” spre Irlanda

De mirajul Vestului, de convingerea ca "dincolo este paradisul" n-au scapat nici romanii, nici basarabenii. Desi fenomenul migratiei a luat o amploare uriasa, despre el si despre conseci­ntele sale s-a discutat prea putin. Si foarte mica a fost reprezentarea lui in arte.

In primavara, piesa lui Constantin Cheianu, "In container", a fost inclusa in programul de spectacole-lectura de la Teatrul Odeon. In noiembrie textul cunoscutului dramaturg si critic de teatru de "dincolo de Prut" a fost si montat pe scena aceluiasi teatru. Piesa are ca punct de pornire povestea unui consatean al scriitorului, care care a mers din Belgia in Irlanda intr-un container etans. Calatorul clandestin a fost bagat intr-o folie de plastic si a trebuit ca, pe tot parcursul calatoriei, sa respire printr-un furtun al carui capat iesea printr-o gaura a containerului. Si a supravietuit. Despre personajele piesei lui Cheianu nu se stie daca au reusit sau nu. Si e mai bine asa.

Dar piesa montata la Odeon este, mai degraba, o comedie. Una tragica. Cu umor si detasare, autorul aduce in fata spectatorului lumea traficantilor, a fa­miliilor care isi leaga toate spe­rantele de Vest ca de un paradis incert, a superficialelor legaturi de amicitie intre cetatenii aceleiasi tari, o amicitie in care tradarea si furtul sunt lucruri comune.

Mare parte a actiunii se petrece in Belgia, acolo unde se intalnesc intamplator trei "moldovani" care spera sa ajunga in mult-visata Irlanda. Igor (Mihai Smarandache) este la prima sa plecare, iar entuziasmul si increderea sa in oameni il fac victima perfecta a traficantilor si a conationalilor. Pe Sergiu (Dimitrii Bogomaz) il asteapta probabil o mare cariera de traficant (macar bodyguard sau bataus, ceva), dar acum smecherul baiat de oras este inca la mana traficantilor. Ultimul, Viorel (Marius Damian), este tipul taranului cu suflet bun, dar cu o istetime de invidiat in arta furtisagurilor si a "descurcarii" in orice situatie. E, de altfel, o lume in care a rade si a plange impreuna cu conationalii si a le fura ultimii bani sunt parti componente ale aceluiasi instinct de supravietuire.

Exista in piesa o scena foarte comica (dar si foarte tragica), in care fiecare se mandreste cu pataniile prin care a trecut ca sa ajunga in Vest. Povestile devin din ce in ce mai dramatice si absurde, ele cuprinzand povesti despre zeci de kilometri de mers pe jos prin paduri, despre calatorii pe roata de rezerva de sub camion sau despre oameni care si-au turnat conationalii in schimbul unei mici recompense.

In spectacolul de la Odeon, actorii reusesc sa fie foarte naturali folosind accentul moldovenesc, iar mafiotul lituanian Donatas (Relu Poalelungi) este convingator fara sa spuna un singur cuvant in limba romana. Si, apropo de limba, daca cititi cea mai
recenta carte a lui Cheianu, "Sex & perestroika", s-ar putea sa nu mai radeti data viitoare cand un basarabean va folosi expresia "palitura de osanda" sau altele de acest fel.

In ceea ce priveste aceasta premiera, ar mai fi de remarcat si caietul-program, sub forma de pasaport, foarte bine facut, atat din punct de vedere grafic, cat si din cel al informatiei (in romana si engleza) pe care o contine.

In container
Drama, 1h 30min.
Autor: Constantin Cheianu. Regia: Cristian Ban. Cu: Mihai Smarandache, Marius Damian, Dimitrii Bogomaz, Gabriel Pintilei, Relu Poalelungi, Irina Mazanitis.
Teatrul Odeon (Calea Victoriei nr. 40-42, tel. 021.314.72.34). Pret bilet: 12,72 – 26,50 lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă