Din afara unii ne vad implicati in cruciada anticoruptie. In Bulgaria vecina, ceva mai bine plasata in clasamentele Transparency International, in privinta indicelui de perceptie al coruptiei – 4,1 fata de 3,7 in Romania in 2007 – faptul ca sefii de guvern si ministrii pot fi adusi in fata instantelor pare incredibil. Referinta la o afacere "mainile curate" romaneasca, cu referire directa la activitatile Monicai Macovei, isi mai face inca loc in dezbaterile privind coruptia in regiune. Am putut-o observa saptamana trecuta la Sofia, cu ocazia unui seminar privind coruptia electorala. si daca, in virtutea inertiei, imaginea unei Romanii in plina reforma morala si institutionala mai rezista, starea reala a lucrurilor e alta. Caci politicienii romani nu doar ca au mainile murdare, dar fac tot ce le sta in putinta pentru a compromite orice schimbare, cat de mica. si daca anul electoral 2004 statea sub semnul luptei impotriva unei coruptii care strivise totul, in 2008 aceasta tema pare stranie.
Jucandu-se electoralist de-a schimbarea si luptand ipocrit impotriva coruptiei, politicienii si partidele lor au compromis orice urma de reforma. Ideea insasi de reforma a ajuns sa le provoace alergie celor mai multi dintre romani. Asa ca, blocand din start orice incercare de schimbare a sistemului politic sau juridic, partidele au provocat dezgustul general al publicului. Mizand pe rolul legislativ pe care in joaca in Parlament partidele au discreditat nu doar reforma, ci si politica. si au castigat un timp pretios, astfel ca nici in 2008 nu vor exista prea multe alternative.
Spectacolul unei justitii debile a taiat puntile dintre o societate in plina reconstructie si institutiile sale perimate. Nu doar ca sala de judecata nu mai e un templu al dreptatii, ci doar o insalubra scena a teatrului politic, dar judecatorii au cazut de pe soclul lor. si fara judecatori dreptatea nu exista. Fara institutii care sa reconstruiasca increderea sociala, Romania risca sa piarda toate oportunitatile. Caci ulciorul european nu va merge de multe ori la apa. si cum actorii sunt din ce in ce mai lipsiti de talent, nu din partea lor se poate astepta metamorfoza Romaniei.
Poate ca ceea ce nu e interzis e permis, dar nu e sigur ca nu tot ce e permis e acceptabil. Fabricand duplicitar legi fara forta sau construind institutii fara eficacitate, clasa politica a tranzitiei, asistata de o clasa antreprenoriala pe masura, lupta pentru supravietuire. In locul unor indicatorii clari ai riscului de coruptie, care sa poata determina politici concrete, in locul controlului preventiv, care sa scada incidenta coruptiei, sunt promovate masuri de fatada sau campanii de informare. E ca si cand coruptia ar fi doar un fenomen cultural, iar nu consecinta unor evolutii politice deliberate. Iar intre timp structurile care favorizeaza opacitatea institutionala si protejeaza retelele politico-economice se intaresc. Promisa reforma politica tine de domeniul trecutului. si, daca alegerile se mai pot castiga cu amintiri, o tara se reformeaza cu oameni noi, care sa aiba mainile curate.