6.8 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCu cine joacă Băsescu după ruperea USL?

Cu cine joacă Băsescu după ruperea USL?

Preşedintele va ajunge să negocieze înainte de alegerile prezidenţiale fie cu PSD, fie cu PNL, susţinerea unui candidat pe care-l consideră dezirabil. Dincolo de calcule, Traian Băsescu ar putea să mizeze pe alesul Occidentului în această ecuaţie care va deveni din ce în ce mai complicată până la scrutinul de la finele anului.

Victor Ponta şi Traian Băsescu au un protocol de colaborare care continuă să funcţioneze în ciuda faptului că PSD încearcă să preia controlul asupra Justiţiei. Acest parteneriat este o formulă prin care preşedintele şi premierul se angajau să aibă o relaţie civilizată, să asigure funcţionarea statului de drept şi să nu intre într-o coliziune care să destabilizeze ţara. În spatele acestui document, relaţiile dintre cei doi s-au degradat treptat, deşi Traian Băsescu a garantat, la un moment dat, în faţa cancelariilor Vestice pentru tânărul premier şi pentru ceea ce părea orientarea lui pro-europeană. Între timp Victor Ponta a exersat câteva piruete care îl fac mai puţin frecventabil: i-a lăsat pe cei din partidul său să se bucure de o imunitate întărită în faţa procurorilor, nu s-a opus amnistiei generalizate, a lucrat în favoarea unor grupuri de afaceri prietene, ştegrând spre exemplu printr-o Hotărâre de Guvern jumătate de milliard de dolari din datoriile Rompetrol, unde aveau interese nu doar kazahii, care au cumpărat această companie, ci şi oamenii din jurul premierului, s-a fofilat de la întâlnirea cu reprezentanta Washingtonului care a venit la Bucureşti, a întârziat să vorbească despre masacrul din Ucraina, cel mai mare vecin al României şi încet-încet pare dispus să schimbe sensul axelor strategice.

E greu de crezut că Traian Băsescu ar putea să joace alături de Victor Ponta, dacă acesta va fi prezidenţiabilul PSD, dar dacă cel mai mare partid din România va veni cu un alt candidat, pe fondul slăbiciunilor guvernamentale, cum ar fi, de pildă, şeful SRI, George Maior, lucrurile ar putea să se schimbe. După cum ne spunea sociologul Vasile Dâncu, fost senator PSD, înt-un interviu pentru Romania Libera, George Maior “ar putea avea succes în momentul unei crize politice în care ar putea deveni candidatul interesului naţional. Faţă de orice alt candidat adus din afară, Maior ar putea fi mult mai uşor acceptat de PSD, fiindcă a fost senator şi secretar executiv al partidului”.

George Maior, naşul de cununie al premierului are în acelaşi timp relaţii cordiale cu Traian Băsescu şi este bine văzut de partenerii strategici ai României, iar o eventuală candidatură la prezidenţiale ar putea fi agreată de preşedinte. Elena Udrea, pupila preşedintelui şi şefa neoficială a Partidului Mişcarea Populară a declarat deja că George Maior “ar fi un bun preşedinte pentru România”. Nu e clar încă ce fel de strategii testează în laboratoare specialiştii care lucrează pentru Victor Ponta şi Traian Băsescu, dar în orice ecuaţie aceştia trebuie să ţină cont de traiectoria lui Crin Antonescu.

Preşedintele, care nu a reuşit să antreneze până acum un lider tânăr spre care să-şi transfere alegătorii crede că în turul al doilea Crin Antonescu “are o şansă în plus” în faţa lui Victor Ponta, fiindcă “şi celelalte candidaturi de dreapta se vor strânge în spatele lui”. Din punct de vedere aritmetic, Traian Băsescu are dreptate, fiindcă într-o astfel de finală Ponta-Antonescu, electoratul din zona de dreapta ar putea avea o dilemma similară cu cea de la alegerile din anul 2000, când a avut de ales între Ion Iliescu şi Vadim Tudor. Practic, însă, lucrurile sunt mai complicate, fiindcă deşi premierul este moştenitorul lui Iliescu, are o altfel de imagine, iar pe de altă parte Crin Antonescu şi-a arătat adevărata măsură  în perioada de interimat, din vara anului 2012, când cei doi l-au suspendat pe Traian Băsescu. “Sunt dispus să-l învăţ ce să facă” pe Crin Antonescu, dacă intră în turul al doilea s-a oferit Traian Băsescu, prefăcându-se că uită de tendinţele lui naţionaliste şi de felul în care i-a apostrofat pe liderii occidentali.

Traian Băsescu nu este un politician predictibil, poate, şi din cauză că de multe ori se bazează pe instincte, cu toate acestea atunci când trebuie să aleagă între un candidat pro-occidental, agreat de cancelariile Vestice şi un prezidenţiabil cum este Crin Antonescu, îşi va păstra probabil opţiunea pentru primul. Dacă însă un astfel de candidat nu va exista, atunci şeful liberalilor are toate şansele să devină şi preferatul lui Traian Băsescu.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

Unde votezi? Reguli generale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale

Regulile generale prevăd că fiecare alegător votează la secția arondată domiciliului sau reședinței Pentru a afla secția la care sunt înregistrați, cetățenii pot utiliza aplicația...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă