19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCu barca, la biserica

Cu barca, la biserica

Satul Tudor Vladimirescu din Delta se afla de aproape trei saptamani sub ape. Oamenii de aici se uita cu manie la fluviul care le-a cuprins mai intai gradinile, apoi suvoaiele au patruns, brusc, pe ulitele satului, in curti si in cele 150 de case cat exista in aceasta localitate. Pe ulite, de mai bine de doua saptamani, se circula doar cu barcile, apa atingand mai bine de un metru. Doar biserica satului, amplasata pe o movila de pamant, pe malul Dunarii, nu a fost atinsa de ape. Dunarea bate, insa, amenintator si la pragul bisericii. Satenii considera un miracol faptul ca apa s-a oprit, ca si in anul 1970, cand Dunarea s-a umflat tot atat de mult, la pragul bisericii.

Cu putin timp inainte de miezul noptii, satul Tudor Vladimirescu parea pustiu. In noaptea Invierii, pe ulita principala, care a devenit acum o veritabila garla a Deltei, se zareau cateva luminite. Acestea s-au inmultit si se apropiau, toate, de biserica satului. Preotul paroh Liviu Parlog, care se pregatea de slujba de Inviere, ne-a spus ca sunt satenii care vin cu barcile de prin cele mai indepartate ulite ale catunului, pentru a primi lumina.
„Desi casele lor sunt inconjurate de apa sau apa le-a intrat in locuinte si le-a distrus bunurile pe care nu reusisera sa le urce in poduri, zeci de oameni au participat la slujba Deniilor”, ne-a spus preotul Parlog.
Rand pe rand, zeci de barci au ancorat la poarta bisericii din Tudor Vladimirescu, iar satenii, echipati cu cizme lungi, au sarit din ambarcatiuni si au intrat in lacasul de cult. Pe chipul lor se citea o mare suparare, ingrijorare, dar, demni, nu se plang.
Preotul Liviu Parlog, un tanar de aproximativ 30 de ani, a intampinat in pragul bisericii pe fiecare satean. Parintele stie pasul fiecaruia. Pe unii i-a intrebat daca mai au apa de baut, iar celor care au spus ca au ramas fara apa le-a dat imediat apa minerala. Pe altii i-a sfatuit sa plece din case, ca este pericol de prabusire. Daca refuzau sa paraseasca gospodariile, i-a indemnat sa-i duca pe batrani si pe copii la rudele din municipiul Tulcea. Altor localnici preotul le-a reprosat ca au refuzat sa duca animalele intr-un loc ferit de ape, spre Canalul 35, riscand sa ramana fara ele…

Slujba de imbarbatare

Slujba de Inviere din acest sat cuprins de ape, desi a respectat canoanele bisericesti, a fost una speciala. Preotul paroh i-a indemnat continuu pe enoriasii sai sa nu fie cuprinsi de deznadejde, sa creada in Dumnezeu, care-i va ajuta sa treaca si peste acest necaz. „Sunt sperante ca apele vor scadea in urmatoarele zile – a spus preotul Parlog in timpul slujbei de Inviere. Daca mai rezistam, impreuna, si in saptamana care vine, Saptamana Luminata, vom invinge potopul. Autoritatile au promis ca, de-ndata ce apele se vor retrage, vor fi reluate lucrarile la digul de aparare si astfel satul nu va mai fi cucerit de ape”. „Veniti sa luati Lumina!” – si-a incheiat tanarul preot slujba.

Ajutoare pascale pentru tot satul

Slujba s-a incheiat mai repede decat se intampla in alti ani. Cei aproximativ 100 de localnici veniti sa ia lumina au primit – la iesirea din biserica – apa minerala, cozonaci, oua rosii. Ajutoarele fusesera colectate in zilele anterioare de catre preot de la Primaria Tulcea, de la Crucea Rosie, dar si de la cateva inspectorate de politie din Moldova, care le-au trimis in satele din Delta prin intermediul politistilor tulceni.
Pentru cateva zeci de minute, intunericul a fost spart inca o data de luminitele barcagiilor, in noaptea de Inviere, in satul Tudor Vladimirescu, localitate cucerita, parca de o vesnicie, de apele umflate ale fluviului.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă