19.9 C
Bucureศ™ti
vineri, 4 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCSM: Verificarile SRI depasesc limitele legii

CSM: Verificarile SRI depasesc limitele legii

CSM dezaproba modalitatea in care Serviciul Roman de Informatii induce in eroare opinia publica, precizeaza Consiliul intr-un comunicat, dupa ce AMR a acuzat ca SRI ar face presiuni si ar incerca sa intimideze magistrati.

Consiliul Superior al Magistraturii dezaproba modalitatea in care Serviciul Roman de Informatii induce in eroare opinia publica referitor la pretinse activitati ce tin de identificarea acelor aspecte care pot afecta starea de legalitate, in considerarea faptului ca are obligatia protejarii valorilor constitutionale, demersuri pe care le-a efectuat in legatura cu sesizarea adresata de judecatorii Tribunalului Neamt autoritatilor europene: Comisia Europeana – Directia Justitie Libertate si Securitate, Parlamentul European si Consiliul Europei, se arata in comunicatul CSM remis vineri.

Potrivit CSM, demersul magistratilor Tribunalului Neamt ar trebui sa reprezinte o stare de normalitate, mai ales in considerarea faptului ca dreptul la petitionare si libera exprimare sunt recunoscute si in plan intern, prin legea fundamentala. Atribuirea altor conotatii acestui demers al magistratilor, de catre Serviciul Roman de Informatii, demonstreaza oportunitatea gestului judecatorilor semnatari ai petitiei, sustine Consiliul.

In acest context, CSM afirma ca verificarile SRI ar depasi limitele legii. "Consiliul Superior al Magistraturii este ingrijorat de faptul ca o simpla atentionare a organismelor europene determina din partea reprezentantilor Serviciului Roman de Informatii efectuarea de verificari, care depasesc limitele prevazute de lege. Comportamentul Serviciului Roman de Informatii excede pretextelor invocate public, referitor la siguranta statului, si competentelor prevazute de lege acestui organism. O justitie este cu adevarat independenta atunci cand toate autoritatile statutului recunosc dreptul la libera exprimare si la semnalare catre forurile competente a cazurilor care se pot constitui in abuzuri ale altor autoritati ale statului fata de puterea judecatoreasca", se mai arata in comunicat.

Consiliul Superior al Magistraturii va verifica problemele semnalate de Asociatia Magistratilor din Romania privind presiunile si actiunile de intimidare pe care SRI le-ar fi exercitat asupra magistratilor, au declarat, vineri, oficiali ai CSM pentru NewsIn.

Tot vineri, Serviciul Roman de Informatii a precizat, printr-un comunicat de presa, ca "Directia Judeteana Neamt a SRI a efectuat un demers oficial (in conformitate cu dispozitiile art. 9 din Legea 14/1992 si art. 17 din Legea 51/1991) pentru clarificarea aspectelor semnalate de Asociatie care ar afecta starea de legalitate si principiul separatiei puterilor in stat. Acestea reprezinta valori constitutionale fundamentale pe care SRI, potrivit legii, este obligat sa le apere", se arata in comunicatul SRI.

Potrivit acestuia, este regretabil faptul ca o actiune oficiala a institutiei, desfasurata in plan local, a fost interpretata, dupa mai mult de doua saptamani, intr-un mod tendentios si in totala neconcordanta cu realitatea, ca o incercare de "intimidare a judecatorilor si justitiei ca putere in stat".

Protejarea justitiei, inclusiv prin verificarea informatiilor legate de posibila afectare a independentei sale, intra si in atributiile SRI, care, in cazul dat, au fost exercitate cu profesionalism si transparenta, sustine serviciului.

SRI a anuntat, joi, ca demersurile institutiei, care s-au desfasurat in mod oficial, nu au alt scop decat protejarea valorilor Constitutiei, precizarea fiind facuta dupa ce AMR a acuzat ca Serviciul face presiuni si acte de intimidare a judecatorilor.

AMR a sustinut, joi, ca la Tribunalul Neamt s-ar fi prezentat un lucrator al Serviciului atunci cand magistratii de la aceasta instanta au transmis forurilor internationale un mesaj privind justitia din Romania.

Potrivit comunicatului Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatorii Tribunalului Neamt, constituiti in Adunare Generala din 27 aprilie 2009, au hotarat sa se adreseze Comisiei Europene, Parlamentului European si Consiliului Europei, pentru a le aduce la cunostinta "presiunile si discreditarea la care este supusa justitia din Romania cu scopul vadit de decredibilizare si desfiintarea acesteia ca putere in stat".

In ziua in care mesajul a fost facut public in Romania si transmis forurilor internationale sus mentionate, sustine AMR, la sediul Tribunalului Neamt s-a prezentat un lucrator SRI solicitand "confidential" relatii despre demersurile judecatorilor mentionand ca acesta isi rezerva dreptul de a cere date suplimentare.

Cele mai citite

Cea mai aศ™teptatฤƒ funcศ›ie pentru Spotify: Offline Backup

Spotify a anunศ›at lansarea unei funcศ›ii noi, numitฤƒ Offline Backup, disponibilฤƒ exclusiv pentru utilizatorii Premium. Offline Backup, funcศ›ie nouฤƒ pentru Spotify Aceastฤƒ funcศ›ie le permite utilizatorilor...

VIDEO. Rฤƒzvan Exarhu, scandal cu un cetฤƒศ›ean. „Cu ce drept mฤƒ filmezi?”

Rฤƒzvan Exarhu, cunoscut jurnalist ศ™i om de radio, a fost implicat recent รฎntr-un incident public care a atras atenศ›ia internauศ›ilor. Totul a รฎnceput cรขnd un...

Cum l-a cunoscut Ana Bodea pe Valentin Butnaru

Ana Bodea ศ™i Valentin Butnaru formeazฤƒ un cuplu de mai bine de un an ศ™i sunt colegi รฎn acelaศ™i trust de presฤƒ, unde Valentin...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ