0 C
București
duminică, 26 ianuarie 2025
AcasăSpecialCSM si SRI, somate sa prezinte mandatele de ascultare a telefoanelor

CSM si SRI, somate sa prezinte mandatele de ascultare a telefoanelor

Comisia Juridica a Senatului a facut ieri doua cereri catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si Serviciul Roman de Informatii (SRI) in dosarele senatorilor Codrut seres si Paul Pacuraru, prin care solicita mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice in cele doua cazuri. In plus, aceiasi senatori au mai cerut CSM sa le comunice daca, in cursul anchetei in dosarul in care este invinuit fostul ministru al Economiei Codrut seres, avocatii acestuia au formulat plangeri in legatura cu modul in care s-a desfasurat urmarirea penala si modul in care aceste plangeri au fost solutionate. Sub pretextul respectarii drepturilor omului, senatorii juristi vor sa mai stie daca urmarirea penala a fost facuta in conditii de confidentialitate si ce masuri s-au luat in vederea respectarii acestui drept. Cu alte cuvinte, membrii Comisiei juridice a Senatului, un organism eminamente politic, solicita CSM verificarea si tragerea la raspundere a procurorilor care se ocupa de faptele penale ale celor doi demnitari.    
CSM nu poate comenta cererea Senatorilor pe motiv ca respectiva solicitare nu a ajuns inca la Consiliu si magistratii nu au ce comenta. "Nu ne putem inca pronunta pe aceasta cerere deoarece nu am primit nimic la Consiliu. CSM va transmite un raspuns, in raport cu competentele Consiliului. Din ceea ce am vazut in presa, pot spune ca asemenea solicitari nu am mai primit vreodata", ne-a declarat judecatoarea Cecilia Morariu, purtatorul de cuvant al institutiei.
Senatorul UDMR Peter Eckstein, membru al Comisiei, nu vrea sa se pronunte pe aceasta tema deoarece nu a participat la luarea acestei decizii, fiind plecat in teritoriu. Totusi, el este de parere ca, in cazul in care nu exista, dosarul ar trebui sa contina si mandatele de interceptare semnate de judecator. "Daca in dosarul inaintat de DNA nu exista o dovada de autorizare a inregistrarii convorbirilor telefonice, mi se pare o solicitare cu temei. Complicatiile intervin de obicei dupa, deoarece de regula in aceste cazuri mandatul de ascultare nu se da pe demnitar, ci se da pe numele  celui care-l suna pe oficial", crede Eckstein. Mai mult, senatorul sustine ca, de obicei, Camera superioara a Parlamentului nu se implica in anchetele penale, dar acest demers este rezultatul unei decizii a Curtii Constitutionale, hotarare ce trebuie respectata. Pentru Eckstein informatiile cerute de Comisia juridica sunt pertinente si nu ar urmari musamalizarea celor doua dosare.
Norica Nicolai, presedintele Comisiei juridice din Senat, este convinsa ca prin demersul sau verifica respectarea legii si ca noi ne-am conformat unei comenzi pentru realizarea acestui material. "Trebuie sa verificam daca s-au respectat toate garantiile procesuale in cercetarea penala… Obligatia noastra ca parlamentari este sa stim daca s-a respectat legea… Nu se incearca nici un fel de musamalizare a celor doua procese. Din moment ce Curtea (Constitutionala – n. red.) a decis ca noi suntem competenti sa cerem urmarirea penala, sau sa nu o cerem, acum se ridica probleme… Banuiesc ca aveti o comanda sa si scrieti despre chestia asta, asa ca… rugamintea mea este sa ma citati corect", ne-a avertizat senatorul Nicolai.
Curios lucru, de-a lungul timpului, acest gen de solicitari ale politicienilor nu s-au regasit in alte cauze penale, zecile de mii de procese penale desfasurandu-se in anonimat. Cand vine vorba de colegii senatori, demnitarii, "inarmati" cu o decizie a CC, devin brusc interesati de bunul mers al anchetelor penale si de drepturile omului. Mai mult, decizia de a trimite cele doua adrese a fost luata in lipsa cvorumului. Din 11 membri fiind prezenti doar 5, respectiv reprezentantii PSD, PNL si PC. DNA a cerut, in 18 aprilie, Senatului aviz pentru declansarea urmaririi penale impotriva ministrului Muncii, Paul Pacuraru, vizat intr-un dosar de coruptie. Dosarul lui Pacuraru cuprinde casete audio-video, patru volume de peste o mie de pagini si referatul DNA si a ajuns la Comisia juridica, aceasta trebuind sa se pronunte in termen de 10 zile, printr-un raport care va fi votat pro sau contra in plenul Senatului pentru anchetarea ministrului liberal.
In 22 aprilie, Parchetul General a cerut Senatului aviz pentru declansarea urmaririi penale impotriva lui Codrut seres, fostul ministru fiind cercetat intr-un dosar ce are legatura cu privatizarea unei societati din domeniul energetic.

Optimism senatorial
norica nicolai spera sa obtina de la SRI in 10 zile ce nu a reusit Dinu Patriciu sa obtina prin tribunale intr-un an si jumatate: autorizatiile de interceptare a telefoanelor. Pe 20 noiembrie anul trecut, Curtea de Apel Bucuresti a cerut Parchetului General mandatul de autorizare a interceptarii convorbirilor telefonice ale lui Dinu Patriciu, instanta solicitand ca Parchetul sa precizeze daca, in perioada 1994-2003, a emis mandate de interceptare pentru Patriciu si Rompetrol. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au decis pe 11 mai anul trecut ca SRI trebuie sa-i plateasca lui Dinu Patriciu 50.000 RON cu titlu de daune morale, pe motiv ca i-ar fi interceptat ilegal convorbirile telefonice. Dupa apel si mai multe amanari sub pretextul confidentialitatii actelor, dosarul a fost trimis la Curtea Constitutionala, procesul fiind in acest moment suspendat.

Cele mai citite

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...

Arhiepiscopia Bucureștilor a acordat sprijin filantropic în valoare de aproximativ 17,5 milioane lei în 2024

Sprijinul filantropic acordat de Arhiepiscopia Bucureștilor a fost anul trecut în cuantum de aproximativ 17,5 milioane lei, conform raportului prezentat sâmbătă de Părintele Patriarh...
Ultima oră
Pe aceeași temă