23.9 C
București
sâmbătă, 29 iunie 2024
AcasăSpecialCSM se reformează cu procurori anchetaţi pentru corupţie

CSM se reformează cu procurori anchetaţi pentru corupţie

Marcel Sâmpetru, un fost magistrat suspectat de fapte de corupţie şi implicat în dosare penale „celebre” – cazul „Omar Hayssam” sau cel al ofiţerilor SRI arestaţi pentru trafic de influenţă-  a fost angajat recent pe funcţia de consilier al vicepreşedintelui CSM, George Bălan.

 

La ultimele alegeri generale ale magis­traţilor din toată ţara, accederea în CSM a unor magistraţi care au avut în programul electoral  reformarea Justiţiei, în principal prin eliminarea corupţiei din sistemul judiciar,  a creat impresia că în sfârşit, după 20 de ani, Justiţia din România se va alinia practicilor statelor UE. Numirea controversatului Marcel Sâmpetru pe funcţia de  consilier personal al vicepre­şedintelui CSM, George Bălan, de la secţia de procurori,  ştirbeşte proiectul generos al eliminării corupţiei  din rândurile ma­gistraţilor.

 

Numit pentru că i-a făcut campanie electorală vicepreşedintelui George Bălan

Preşedintele CSM, Horaţiu Dumbravă ne-a declarat că alegerea lui Marcel Sâmpetru drept consilier ţine strict de preferinţele lui George Bălan şi a secţiei de procurori, care a dispus  detaşarea magistratului  la CSM.  Blocarea detaşării putea fi făcută doar dacă asupra magistratului propus era pusă în mişcare acţiunea penală prin arestarea preventivă sau prin trimiterea în judecată, spune Dumbravă.

Contactat telefonic, vice­preşedintele George Bălan a recunoscut senin că l-a propus pe Marcel Sâmpetru pentru funcţia de consilier personal şi a  confirmat că acesta l-a ajutat în campania pentru alegerile CSM, convingându-i pe procurori să-i dea votul. Pentru George Bălan nu a contat faptul că Sâmpetru a apărut în interceptările  din câteva dosare de corupţie sau că a fost cercetat preliminar ca făptuitor. Nu a contat nici măcar faptul că o persoană controversată ca Marcel Sâmpetru compromite atât  proiectele anticorupţie ale CSM, cât şi promovările sau sancţiunile aplicate procurorilor de către  CSM

Ascensiune cu ajutorul PSD

La o simplă lecturare a biografiei sale, se poate observa că Marcel Sâmpetru a avut o ascensiune profesională fulminantă în perioadele guvernării PDSR-PSD. În 1990 era secretar la Prefectura Brăila, iar în 1994,  fostul preşedinte Ion Iliescu l-a numit procuror militar la Parchetul Militar Ploieşti, unde la sfârşitul anului 2000 a ajuns şef. În 2004 era deja prim-adjunct al procurorului general al României. A demisionat din funcţie, alături de procurorul general Ilie Botoş, abia după ce a fost acuzat că a favorizat eliberarea din arest şi apoi fuga din ţară a lui Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor români în Irak.

Marcel Sâmpetru a revenit pe o funcţie importantă  în 2008, când  ministrul liberal Cristian David (guvernul minoritar liberal era susţinut de PSD în Parlament) l-a numit (la solicitarea PSD – surse)  adjunct la DGIPI, Serviciul Secret al INternelor.  În ianuarie 2009, a fost dat afară de Gabriel Oprea, care deşi era ministru PSD, se afla în conflict personal cu Sâmpetru. Cum generalul magistrat nu putea rămâne fără funcţie, după un scurt stagiu de expert parlametar, PSD l-a impus pe Sâmpetru consilier al ministrului de Externe, Cristian Diaconescu, pentru a-l ţine sub supraveghere pe acesta, spun surse extrajudiciare.

 După plecarea PSD de la guvernare, în septembrie 2009, Sâmpetru a fost obligat să se întoarcă la Parchetul General ca procuror (funcţiile de la celelate ministere şi de la Parlament le-a ocupat prin detaşare), dar cum nu o vroia ca şefă pe procurorul general Laura Codruţa Koveşi a cerut şi obţinut detaşarea la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, unde era în bune relaţii cu procurorul general Georege Bălan.

La alegerile pentru CSM de la sfârşitul anului 2010, Marcel Sâmpetru s-a ocupat de campania electorală a candidatului George Bălan, ajutându-l să acceadă în CSM. După plecarea lui Bălan la CSM, în locul acestuia la Parchetul Curţii de Apel Bu­cureşti  a fost instalată Lia Palade, care vroia să scape de Sâmpetru, motiv pentru care a refuzat avizarea  prelungirii detaşării acestuia. Sâmpetru s-a văzut obligat să se întoarcă simplu procuror la Parchetul General, sub comanda procurorului general Koveşi. Pentru a-l salva de Koveşi, Bălan l-a propus consilier personal. La rândul ei, nici procurorul general Koveşi nu voia ca Sâmpetru să-şi arunce ochii pe dosarele pro­curorilor care i-au fost sub­ordonaţi şi să sifoneze informaţii, spun surse judiciare, motiv pentru care şi ea a fost de acord cu detaşarea lui Sâmpetru la CSM. 

Din funcţia pe care o are, Marcel Sâmpetru poate „împinge” sau poate stopa  dosare de cercetare ale unor procurori şi poate influenţa deciziile vicepre­şedintelui CSM George Bălan, spun surse din cadrul secţiei de procurori a CSM.   

Dosarele celebre în care Sâmpetru a fost cercetat

Dosarul înalţilor ofiţeri SRI

În rechizitoriul secţiei militare  a DNA în care au fost trimişi în judecată înalţi ofiţeri SRI şi de Interne se spune că Sâmpetru   ar fi făcut trafic de influenţă la cererea colonelului SRI Gheorghe Dumitrache, arestat preventiv şi trimis în judecată alături de mai mulţi înalţi ofiţeri SRI. La dosar ar exista înregistrări ale unor convorbiri telefonice ale colonelului SRI Gheorghe  Dumitrache din care ar rezulta că a avut sprijinul lui Sâmpetru în favoarea „clientului” său. În interceptări Sâmpetru era numit „Doctorul care scoate toate rănile (probele) din dosare”.

Dosarul  „Denunţuri contrafăcute împotriva lui Porumboiu”

Omul de afaceri vasluian Maricica Ioviţă voia să-l înfunde penal pe Adrian Porumboiu, devenit mare fermier tot în judeţul Vaslui. Concurenţa era în domeniul morăritului. Ioviţă îl cunoştea pe procurorul Ciofu, care îl ştia pe ofiţerul Doru Blaj de la Direcţia de Siguranţă Militară (structură informativă a Armatei). La rându-i, Blaj avea uşa deschisă la  Marcel Sâmpetru, prim-adjunct al procurorului general al României . Marcel Sâmpetru ar fi ajutat ca plângerea penală a unui oarecare Dănuţ Năstase (paravanul Maricicăi Ioviţă) împotriva lui Porumboiu să fie soluţionată de procurorul Ciofu.  Plângerea lui Dănuţ Năstase nu a trecut prin registratura Parchetului General, aşa cum prevede legea, ci prim-adjunctul Sâmpetru a repartizat-o direct din cabinetul său procurorului Ciofu.  Ulterior, Ciofu a fost arestat pentru că a primit mită de la Maricica Ioviţă. Sâmpetru a scăpat.

Dosarul eliberării şi apoi aL fugii  lui Omar Hayssam

Fostul procuror Ciprian Nastasiu a declarat presei că a intrat ca procuror de şedinţă (deşi era alt procuror delegat) şi a cerut eliberarea lui Omar Hayssam (acuzat de răpirea jurnaliştilor români în Irak , de trafic cu arme şi de infracţiuni economice)  pentru că aşa ar fi primit ordin de la  prim-adjunctul procurorului general, Marcel Sâmpetru, care i-ar fi pus la dispoziţie şi maşina sa de serviciu pentru a se deplasa la instanţă.  Marcel Sâmpetru a negat susţinerile lui Nastasiu.

 

Cele mai citite

Congres USR: Partidul își alege astăzi un nou Birou Național și candidatul la alegerile prezidențiale

USR îşi alege astăzi noua conducere a partidului, dar şi candidatul la prezidenţiale. Delegații USR se reunesc, la București, pentru Congersul partidului unde își vor...
Ultima oră
Pe aceeași temă