19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCSM s-a autosesizat pentru apărarea procuprorilor DNA

CSM s-a autosesizat pentru apărarea procuprorilor DNA

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat pentru a apăra independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi le recomandă reprezentanţilor clasei politice să manifeste rezervă şi atitudine ponderată în exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate în lucru, potrivit Mediafax.

„Având în vedere declaraţiile domnului Daniel Morar, procuror şef al DNA, în legătură cu afirmaţiile unor lideri politici, în conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004, Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat, de îndată, din oficiu cu privire la apărarea independenţei procurorilor DNA şi a dispus efectuarea de verificări prin Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul CSM”, se arată într-un comunicat de vineri al Consiliului Superior al Magistraturii.

CSM subliniază că exprimarea de către clasa politică a unor opinii în legătură cu dosare aflate în lucru poate constitui o imixtiune în activitatea magistraţilor.

„Pe cale de consecinţă, Consiliul Superior al Magistraturii recomandă reprezentanţilor clasei politice să manifeste rezervă şi atitudine ponderată în exprimarea opiniilor referitoare la instrumentarea unor cauze aflate în lucru de către judecători şi procurori”, mai scriu reprezentanţii CSM.

Aceştia menţionează că, în conformitate cu prevederile articolului 133 alineatul 1 din Constituţie, precum şi ale articolului 1 din Legea 317/2004 privind CSM, republicată cu modificările şi completările ulterioare, „Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei Justiţiei”.

Procurorul şef al DNA a spus, într-un interviu acordat TVR, că solidaritatea unor colegi de partide nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă această solidaritate este „condimentată” cu afirmaţii făcute în necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa anchetatorilor.

„Am văzut în ce constau declaratiilor de susţinere ale colegilor de partid sau ale altor partide politice şi nu fac decât să constat că se întâmplă lucruri care în ultima vreme se repetă în mod obişnuit. Această solidaritate nu ar fi nicio problemă pentru procurori dacă s-ar opri aici, însă aceste forme de solidaritate sunt condimentate cu afirmaţii făcute în totală necunoştinţă de cauză şi cu acuzaţii la adresa DNA sau a procurorilor. Aceste personaje care fac acuzaţii nu cunosc nici situaţia de fapt, nici situaţia juridică şi nici normele juridice aplicabile în materie, fără ca asta să-i impiedice să facă acuzaţii de genul «DNA este o instituţie abuzivă». Problema se pune atunci când acest climat pune presiune pe procuror, în condiţiile în care oricum instrumentarea unui astfel de dosar este oricum destul de dificilă”, a declarat Daniel Morar.

Daniel Morar a susţinut, ulterior, la Realitatea TV, că atunci când a făcut referire la presiuni asupra procurorilor s-a referit la declaraţiile făcute de Mihai Voicu, de la PNL, care a spus că „DNA este ca Petrică cu lupul”, o „instituţie necredibilă care aruncă bombe”, la afirmaţiile lui Kelemen Hunor, care a susţinut că „DNA este o instituţie care distruge cariere şi că de cele mai multe ori s-a dovedit că acuzaţiile sunt false”, precum şi la postarea de pe blogul personal făcută de Victor Ponta.

„Aceste declaraţii generează presiuni asupra procurorilor, presiunea este indiferent de efectul pe care-l are. Ne deranjează acuzele şi decalraţiile nereale cu privire la un caz”, a spus şeful DNA.

„Nu există un caz Borbely, nu există o acuzaţie oficială adusă domnului Borbely”, a subliniat Morar.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara, joi seară, că Uniunea îi va cere procurorului general al României o verificare a „scurgerilor de informaţii” din dosarul în care apare numele ministrului Laszlo Borbely şi „oprirea procedurilor care s-au repetat în aceşti ani şi care nu pot fi acceptate”.

„Nu putem accepta astfel de proceduri din partea instituţiilor statului care trebuie să se ocupe de justiţie. Cerem o analiză serioasă, de unde apar aceste scurgeri de informaţii”, declara Kelemen Hunor, referindu-se la dosarul în care apare numele ministrului Mediului, Laszlo Borbely.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă