1.6 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025
AcasăSpecialCSM respinge un proiect de lege propus de Macovei

CSM respinge un proiect de lege propus de Macovei

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, in sedinta de astazi, propunerea de modificare a Legii privind unele masuri pentru accelerarea combaterii coruptiei, initiata de ministrul Justitiei Monica Macovei si transmisa de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Potrivit unui comunicat al purtatorului de cuvant al CSM, judecator Cecilia Morariu, propunerea legislativa prevede ca, in cazurile de coruptie, urmarirea penala sa fie efectuata in termen de 1 an, cu posibilitatea prelungirii cu inca 6 luni, iar in situatiile in care urmarirea penala nu este finalizata cu trimiterea in judecata prin rechizitoriu, cauzele se scot din evidenta operativa si se trimit instantei penale competente pentru verificarea stadiului acestora.

"Introducerea acestor termene ar institui o presiune psihologica asupra organelor de urmarire penala, presiune care ar influenta negativ exercitarea rolului activ de catre acestea si implicit ar aduce atingere scopului procesului penal, iar propunerea de a transmite dosarul nesolutionat 'instantei competente' este in afara normelor de procedura penala", afirma purtatorul de cuvant al CSM.

Nerespectarea de catre procuror a termenului propus in acest proiect de lege ar atrage aplicarea unei sanctiuni disciplinare, arata judecator Cecilia Morariu, precizand ca CSM a stabilit ca, deoarece sanctiunile disciplinare sunt reglementate in Legea privind statutul judecatorilor si procurorilor, "prevederea este inutila".

Cu privire la propunerea privind obligatia persoanelor care exercita o functie de demnitate publica de a mentiona daca sunt parti intr-un contract de creditare bancara, CSM a constatat ca aceasta obligatie este deja reglementata in Legea pentru controlul averii demnitarilor.
"Astfel s-ar modifica si Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, ceea ce este in contradictie cu titlul propunerii legislative, din care nu rezulta ca legea isi propune modificarea altor acte normative", conchide purtatorul de cuvant al CSM.

Cele mai citite

Pașii pentru a înființa o întreprindere socială: De la idee la implementare

Lumea afacerilor evoluează, iar antreprenoriatul social devine din ce în ce mai relevant pentru cei care doresc să creeze impact pozitiv în comunități. Conform...

Petre Roman, audiat la Parchetul General în dosarul Mineriadei din 1990

Fostul premier a fost chemat în instanță, pentru a i se aduce la cunoștință faptul că are calitatea de inculpat Fostul premier Petre Roman...

Cum alegi parchetul SPC potrivit pentru casa ta

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă