21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCSM nu este de acord ca Mihai Selegean sa fie demis

CSM nu este de acord ca Mihai Selegean sa fie demis

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, astazi, ca inadmisibila cererea formulata de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) de revocare a directorului Institutului National al Magistraturii (INM), Mihai Selegean, ca urmare a declaratiilor acestuia cu privire la anularea vizitei din 9 mai a ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, la institut, transmite Rompres. CSM a motivat respingerea cererii prin faptul ca plenul nu a fost sesizat in conditiile legii.

In urma cu doua saptamani, CSM a amanat dezbaterile privind cererea formulata de AMR deoarece directorul INM, Mihai Selegean, nu se afla in tara. Tot atunci, CSM a precizat ca, pana la sedinta urmatoare, se vor intocmi rapoartele rezultate in urma intalnirilor cu auditorii de justitie din anul I si II si cu judecatorii din tara.

Consiliul Stiintific al INM a decis ca directorul institutului, Mihai Selegean, nu si-a incalcat atributiile sau vreo prevedere legala cand a retras invitatia ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a participa la intalnirea cu auditorii de justitie din data de 9 mai.

Presedintele AMR, judecatorul Viorica Costiniu, a sustinut, in urma cu o luna, in fata plenului CSM, motivele pentru care a cerut revocarea directorului, apreciind ca gestul lui Selegean a fost unul politic.

"Ministrul Justitiei, asa cum este el, bun sau rau, reprezinta o institutie, iar fata de raportul dintre institutii nu ne putem comporta ca si cum ar fi propria noastra locuinta, unde acceptam sau nu intrarea unei persoane. Cred ca aceasta modalitate trebuie sanctionata", a afirmat atunci presedintele AMR.

Institutul National al Magistraturii i-a solicitat, in data de 9 mai, ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, sa-si anuleze vizita la INM, in asteptarea clarificarii motivului care a stat la baza cererii de revocare din functie a procurorului-sef al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, Florin Tulus, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

Directorul INM, Mihai Selegean, a declarat, in aceeasi zi, ca decizia ministrului Justitiei de a-l revoca din functie pe Tulus este ''arbitrara si nemotivata'' si si-a mentinut pozitia de a nu-l mai invita pe Tudor Chiuariu la intalnirea cu auditorii de justitie cu ocazia Zilei Europei, precizand ca este o hotarare de principiu, chiar daca ministrul Justitiei si-a motivat, intre timp, decizia.

Ministrul Justitiei urma sa se intalneasca, pe 9 mai, la cererea sa, cu auditorii de justitie ai INM, cu ocazia Zilei Europei, si sa deschida, alaturi de reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii, cea de-a treia editie a Concursului de referate pe teme de jurisprudenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Chiriile în București și marile orașe au crescut, pe fondul revenirii studenților

Chiriile medii din București au înregistrat o creștere de 14% în septembrie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform unei analize realizate...

Scorul serii în Liga Campionilor la fotbal: Borussia Dortmund-Celtic Glasgow 7-1

Borussia Dortmund a realizat scorul serii de marţi în etapa a doua a Ligii Campionilor la fotbal, 7-1 cu Celtic Glasgow, pe teren propriu. MVP-ul...

Simona Halep s-a întors cu o victorie importantă după 4 luni de pauză. Pe ce loc urcă în clasamentul WTA

Simona Halep (33 de ani, #1130 WTA) a reușit să câștige primul său meci după o lungă perioadă de inactivitate, învingând-o pe Arina Rodionova...
Ultima oră
Pe aceeași temă