Criticile aduse de şeful procurorilor anticorupţie magistraţilor de la Înalta Curte nu reprezintă o încercare de a submina credibilitatea instanţei supreme, au decis inspectorii judiciari.
Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apreciază că afirmaţiile critice făcute de procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, la adresa judecătorilor Curţii Supreme nu pot constitui abateri de la normele de conduită care guvernează activitatea magistraţilor. Plenul CSM a amânat ieri pentru o şedinţă viitoare discutarea raportului Inspecţiei judiciare, întocmit în cazul declaraţiilor făcute de Morar pe 10 octombrie, la postul public de televiziune.
Într-o emisiune, Morar a criticat felul în care se derulează procesele de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Spre exemplu, şeful DNA spunea că judecătorii care au decis restituirea la parchet pentru refacerea urmăririi penale a dosarului senatorului PSD de Vrancea Miron Tudor Mitrea „au reinventat dreptul”.
Morar mai arăta că ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor legale a fost înlocuită cu reclamarea interceptărilor, aşa cum a făcut-o fostul şef al Secţiei Civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorul pensionar Florin Costiniu, judecat pentru fapte de corupţie în cazul senatorului PSD Cătălin Voicu. „Mai nou, nu îşi recunosc vocea (inculpaţii – n.r.), nu se mai recunosc în acele interceptări, iar din păcate judecătorii trimit aceste interceptări la expertize”, afirma Daniel Morar.
Procurorul-şef susţinea că, din punctul de vedere al DNA, se decide fără discernământ trimiterea la expertizare a interceptărilor, fără să se precizeze „ce anume se contestă, nu vor să vizualizeze casetele, imaginile”. Sunt dosare cu 8.000 de interceptări, expertizarea acestora ar bloca activitatea INEC poate un an, explica Morar.
În replică, conducerea Înaltei Curţi îl acuza pe Morar, printr-un comunicat de presă, că ajută la decredibilizarea instanţei supreme. Critici au venit şi din partea altor magistraţi. După această emisiune, plenul CSM a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară pentru a-l cerceta pe Daniel Morar. Potrivit notei Inspecţiei Judiciare, publicată pe site-ul infocsm.ro, „aceste afirmaţii se încadrează în limitele libertăţii de exprimare conferite unui magistrat care, prin poziţia pe care o ocupă în sistemul judiciar, are responsabilităţi cu privire la înfăptuirea corectă şi într-un termen rezonabil a actului de justiţie”.
Criticat de o parte dintre magistraţi, Morar este susţinut de oficialii români şi de diplomaţii străini. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, spunea săptămâna trecută că prelungirea mandatului lui Morar în fruntea DNA ar fi un lucru foarte bun, adăugând că va fi cu atât mai bine cu cât acesta va rămâne mai mult în funcţie.