Traseele de creasta din Fagaras, inchise pana in aprilie
Toate traseele turistice din Muntii Fagaras sunt inchise oficial pana in aprilie, din cauza gradului ridicat de pericol pe care il prezinta potecile acoperite cu zapada inghetata si, in cazul unor precipitatii abundente, al pericolului de producere a unor avalanse. Specialistii au constatat ca riscul de avalansa in Masivul Fagaras este mai mare in aceasta iarna din cauza stratului de zapada inghetat depus la inceputul lunii noiembrie. Traseele montane din zona de creasta sunt considerate extrem de periculoase, a anuntat Serviciul Public Salvamont Sibiu (SPSS). Pana acum, creasta este acoperita doar cu stratul de zapada cazut in noiembrie, de 80 cm, care a blocat si accesul rutier pe Transfagarasan dinspre Sibiu dincolo de Balea Cascada.
Weekend linistit
Din cauza fluxului mic de turisti in aceasta perioada inspre zonele montane sibiene, doar zona Balea Lac este asigurata cu o patrula de doi salvamontisti, care sunt pregatiti sa preia apelurile de urgenta venite din partea turistilor. Salvamontistii sibieni recomanda turistilor ce isi planifica excursii pe munte in zilele urmatoare sa se echipeze corespunzator pentru timp de iarna, cu haine calduroase si bocanci aderenti la stratul de gheata. Ca masuri de prevedere, turistii sunt sfatuiti sa aiba asupra lor telefoane mobile si sa anunte la cabanele in care se cazeaza traseul si destinatia la care doresc sa ajung.
Baza noua pentru Salvamont in Cluj
Serviciul Judetean de Salvamont din Cluj a primit o baza noua, in statiunea Fantanele. Baza a fost oferita de Consiliul Local Rasca. Pana acum, Serviciul de Salvamont mai dispunea de baze in Cheile Turzii si in statiunea Muntele Baisorii. Consilierii judeteni au stabilit ca salvamontistii vor primi cate 10 lei noi pentru fiecare operatiune desfasurata pe partiile de schi, cate 20 pentru operatiunile din zonele abrupte si cate 30 lei pe zi, drept alocatie pentru hrana. Cl. Padurean
Marcaje noi in Bihor
Salvamontistii bihoreni au continuat procesul de instalare a noilor marcaje pe traseele importante. Pana in acest moment, salvamontistii au reusit sa intaleze 50 de astfel de marcaje, urmand ca acest proces sa fie continuat si anul viitor. Locurile unde au fost montate marcajele sunt in principal trasee foarte cautate de turisti si trasee unde cei care au mers pe munte au avut probleme, s-au ratacit sau au fost indusi in eroare de marcaje montate fara aprobari. Salvamont Bihor a demarat procedurile pentru omologarea a 38 de trasee.
Parapantisti si cataratori in locul schiorilor
Temperaturile neasteptat de ridicate din ultima perioada au facut ca nici la Arieseni, pe culmile Muntilor Apuseni, sa nu fie zapada. Din acest motiv, nici membrii Salvamont Alba nu au avut de lucru. La Rimetea au fost parapantisti si cataratori care inca au mai avut conditii pentru a practica sporturile preferate. Pentru zilele urmatoare se anunta ninsori, astfel ca angajatii si voluntarii Salvamont se pregatesc pentru a interveni in caz de nevoie. Salvamont Alba are un punct de permanenta in apropierea partiilor de la Arieseni, unde au loc cele mai multe evenimente care necesita interventia acestora.