Dacă nu aţi crezut până acum ce v-au spus prietenii (deşi se spune că în prieteni trebuie să ai încredere, doar ţi-i alegi singur), citiţi rândurile ce urmează pentru a vă confirma cele auzite la şpriţurile de toamnă, când vacanţa mai trăieşte doar prin poze şi poveşti: Croaţia este poate cea mai tentantă destinaţie de vară de pe continent.
Mare caldă şi curată, plaje, oraşe din poveşti, palate, parcuri naţionale, peşteri, insule cu faruri imposibil de romantice şi oameni veseli. Şi un motiv infinit de distracţie pentru noi, românii: numele uneia dintre cele mai cunoscute staţiuni din această ţară, staţiune pe care vă invit să o vizităm azi. Pula e destul de departe, în vârful Peninsulei Istria din Croaţia, fost teritoriu italian anexat de Iugoslavia în 1945. Şi, apropo de asta, dacă o rupeţi pe italiană vă veţi descurca de minune, deoarece majoritatea populaţiei din zonă vorbeşte limba înrudită cu româna. Ca să ajungeţi cu avionul acolo trebuie să scoateţi din buzunar cam 300 de euro şi un stop-over în Viena. Cu maşina personală ieşiţi mai ieftin, mai ales dacă mergeţi mai mulţi prieteni sau mai multe familii.
Cazarea nu este o problemă în oraşul croat. Există hoteluri grandioase sau facilităţi pentru camping, însă cel mai nimerit este să trageţi la una dintre pensiunile din oraşul vechi. Sunt destule, confortabile, cochete şi servesc şi un mic dejun tipic mediteraneean. Preţurile sunt de circa 50 de euro pe noapte, pe cameră, nu persoană.
Restaurantele sunt ieftine iar pieţele şi supermarketurile şi mai şi, aşa că, dacă vă aprovizionaţi cu atenţie, puteţi mânca foarte bine şi cu 10 euro pe zi. Iar dacă staţi la o pensiune care oferă facilităţi de bucătărie sau chiar la un apartament/hotel, unde aveţi propria bucătărie, o să mâncaţi regeşte pe nimic.
Atracţiile turistice sunt multe şi majoritatea gratuite: în Pula nu rataţi amfiteatrul roman, Arena, cel de-al şaselea ca mărime din lume dintre amfiteatrele rămase în picioare, Muzeul de Arheologie, Forumul sau piaţa centrală a oraşului vechi, Biserica şi Mănăstirea Sf. Francisc sau chiar Cimitirul Marinarului. În rest, distracţie cât cuprinde, plajă şi băi în mare. Pula este un oraş care merită explorat cu piciorul. Intraţi în vorbă cu localnicii, sunt prietenoşi şi gata oricând să vă arate direcţii, să ofere sfaturi sau chiar să stea la un pahar de vorbă cu voi. Şi fiindcă veni vorba despre oameni, nu o să-i laud în continuare, ci pur şi simplu o să vă ofer o listă a motivelor pentru care croaţii sunt oameni pe cinste. Iar aceste motive nu au nici o legătură cu marea, oraşele frumoase şi soarele. Croaţii au inventat stiloul dar şi cravata, fac cel mai bun ulei de măsline din Europa, sunt maeştrii în prepararea alcoolurilor fine – ei îmbogăţind lista de băuturi cu celebrul Maraschino, îşi trec în palmares şi deliciosul cremşnit şi, în fine, croaţii, şi nu alţii, au dat lumii Vegeta. Gazdele primitoare vă aşteaptă cu drag în ceea ce ar putea fi cea mai norocoasă vacanţă de vară. Nu de alta, dar Croaţia are forma unei potcoave.
Iar dacă acum aţi citit aici despre Pula, pentru că este un loc deosebit, dar şi pentru că vrem să facem haz de necaz, fiţi convinşi că în Croaţia există multe alte locuri extraordinare pe care le puteţi descoperi singuri sau tot în „Timpul liber”, în lunile calde ce urmează. Fruntea sus, nu poate fi mai rău!