23.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialBăsescu: Dialogul Moscova-Washington în problema Ucrainei, ineficient

Băsescu: Dialogul Moscova-Washington în problema Ucrainei, ineficient

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, la Palatul Cotroceni, că România constată un dialog ineficient între Moscova şi Washington în problema Ucrainei, în pofida convorbirilor dintre demnitari şi a propus ca Rusia şi SUA să-şi asume declanşarea dialogului între Kiev şi separatişti, arată Mediafax.

"Nu criticăm, dar constatăm un dialog ineficient între Moscova şi Washington. În fiecare zi aflăm despre convorbiri telefonice ale înalţilor demnitari din ambele ţări, în care fiecare cere celuilalt să pună sub control una din părţi. România nu poate să nu observe acest lucru, că tipul de dialog între Moscova şi Washington este unul care nu va duce nicărieri, ba dimpotrivă, va netezi drumul spre un război civil", a declarat Traian Băsescu.

Potrivit şefului statului, propunerea pe care o face, în numele României este ca Moscova şi Washingtonul să îşi asume în cel mai scurt timp declanşarea dialogului între puterea de la Kiev şi separatişti.

"Dacă între cele două părţi nu incepe un dialog, riscul de război civil este major, iar România, ca vecin al Ucrainei, este extrem de interesată ca acest lucru să nu se întâmple", a mai spus şeful statului.

Conform lui Traian Băsescu, ceea cea a evaluat la un moment dat, anume extinderea conflictului către sudul Ucrainei, s-a produs deja, prin acţiunile din regiunea Odesa, care are frontiera pe braţul Chilia.

"Lucrul esenţial în momentul de faţă este evitarea unui război civil generalizat pe teritoriul Ucrainei", a mai spus Traian Băsescu.

Potrivit preşedintelui, un astfel de conflict nu are niciun fel de şanse să implice România, el ţinând să menţioneze poziţia extrem de echilibrată pe care o are minorittatea românească din Ucraina.

"Ştim poziţiile liderilor minorităţilor româneşti din Ucraina, apreciem foarte mult că respectă ceea ce România a cerut totdeauna minorităţilor, şi anume să respecte originile, cultura, obiceiurile, dreptul de a învăţa limba română, dar să fie loiale statului pe teritoriul căruia trăiesc, iar spre cinstea lor, românii din Ucraina sunt loiali statului ucrainean", a mai menţionat Traian Băsescu.

El a mai declarat că necesitatea, din punctul românesc de vedere, este de găsire a formulelor rapide de evitare a extinderii disputelor dintre Kiev şi separatişti şi că aceasta derivă şi din îngrijorarea pentru situaţia minorităţii româneşti din Ucraina.

Cele mai citite

Cristian Diaconescu susținut la Președinția României de un partid surpriză

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, este disperat după imagine și funcții, fapt care este în căutare de susținători pentru a candida la...

SUA se pregătesc pentru un val de căldură sufocant

Vaste regiuni din centrul şi estul Statelor Unite se pregătesc pentru un val de căldură sufocant săptămâna viitoare, cu temperaturi ce ar urma să...

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă