24.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSpecialCRIZA SIRIA. Merkel este încântată de propunerea Rusiei privind arsenalul chimic al...

CRIZA SIRIA. Merkel este încântată de propunerea Rusiei privind arsenalul chimic al Siriei

Cancelarul german Angela Merkel a catalogat luni ca “interesantă” propunerea rusă de plasare a arsenalului chimic aparţinând regimului sirian sub control internaţional şi şi-a reiterat opoziţia categorică faţă de o intervenţie militară în Siria,potrivit Mediafax.

“Astăzi (luni) a apărut o propunere interesantă, cu Rusia care a îndemnat pentru prima dată Siria să îşi pună arsenalul chimic sub control internaţional”, a declarat cancelarul într-o emisiune, pentru postul public ARD, în cadrul campaniei pentru alegerile legislative de la 22 septembrie.

“Dacă urmează fapte, ci nu este vorba doar despre o câştigare de timp, iar acest lucru se concretizează, atunci Germania va acţiona pentru ca să fie urmată această cale”, a adăugat Merkel, care era înconjurată de un grup de 150 de alegători reprezentativi din cadrul corpului electoral german.

“Este necesar să se încerce totul pentru a se ajunge acolo fără o intervenţie militară”, a adăugat ea.

Cancelarul a repetat în mod foarte clar că, în cazul unei intervenţii militare în Siria, “Germania nu (se va angaja) sub nicio condiţie, indiferent de mandat”.

“După folosirea armelor chimice, nu putem să ignorăm Siria, deoarece există o convenţie internaţională care interzice utilizarea acestora”, a spus Merkel.

Însă “intervenţii militare reprezintă întotdeauna ultimul recurs” şi este necesar “să de ofere toate şansele posibile dreptului internaţional” înainte să se ia în calcul acţiuni militare, a pledat ea, îndemnând ca mai întâi să se “aştepte raportul inspectorilor” ONU privind folosirea unor arme chimice în Siria.

Merkel, care speră să obţină al treilea mandat de patru ani la conducerea unei ţări a cărei populaţii este hotărât opusă intervenţiilor militare externe, a surprins vineri, când nu a semnat un apel la o reacţie internaţională “puternică” în urma atacurilor chimice din Siria, semnat de 11 ţări, inclusiv Statele Unite, la summitul G20 de la Sankt Petersuburg, în Rusia.

Berlinul a semnat apelul abia 24 de ore mai târziu, invocând necesitatea unei coordonări europene, o poziţie care a fost imediat criticată de către opoziţie şi o mare parte dintre editorialişti, luni.

Rusia, un aliat loial al regimului sirian, a încercat să preia controlul asupra dosarului sirian, propunând Damascului să îşi plaseze arsenalul chimic sub control internaţional.

Siria a “primit favorabil” imediat propunerea, prin vocea ministrului sirian de Externe Walid Muallem, care nu a oferit detalii în acest sens.

Statele Unite au primit şi ele favorabil această propunere rusă, dar cu prudenţă, exprimându-şi scepticismul faţă de adevăratele intenţii ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu susține că nu a luat nicio decizie care să dăuneze României şi românilor

În cadrul unei declarații susținute vineri, la Suceava, președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a subliniat că nu a luat nicio decizie...

Dovada că simularea Bacalaureatului a fost o mascaradă

Am mai explicat că impunerea la nivel național a evaluării digitalizate pentru lucrările scrise la  simulările examenelor naționale a reprezentat doar un proces menit...

Gigi Becali a făcut anunțul! Florinel Coman va părăsi FCSB. “A negociat deja”

Gigi Becali, finanțatorul echipei FCSB, a făcut o declarație surprinzătoare, anunțând că Florinel Coman va părăsi clubul în această vară. Conform afirmațiilor sale, Coman...
Ultima oră
Pe aceeași temă