25.7 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecial"Criza mare, monser!"

„Criza mare, monser!”

Programele televiziunilor de sarbatori au demonstrat o criza mare… de inspiratie a celor ce le-au alcatuit. Nebune dupa audienta, marea majoritate a televiziunilor au considerat ca "trendul" sexy si manelele, piperat cu trivialitati asa-zis comice, ii va delecta pe casnicii lipsiti de fondurile necesare distractiei la munte sau prin alte locuri.

S-au paruit pentru audienta emisiunilor de Craciun si Revelion, ca de obicei, Pro TV, Antena 1 si TVR. Pro TV prin editiile speciale "O-La-La" si cele ale emisiunii lui Catalin Maruta, cu sumare mai inspirat concepute s-au ferit sa alunece pe partia "trendului" respectand eleganta si bunul gust cerute de zilele de sarbatoare. In genere, programele au fost gandite de televiziuni spre a multumi doar o anume parte a publicului, cel "educat" – tot de televiziuni! – pentru produse cat mai sexy, si pe iubitorii de manele vulgare. "Minoritatea" telespectatorilor ce nu agreeaza astfel de "produse" a fost ignorata. Pro TV a incercat sa se scuture de acest "trend" cu ritm de manele.

Craciunite pentru tati!
Multi realizatori de divertisment au considerat ca Mos Craciun a expirat si l-au inlocuit cu multe Craciunite in tinute speciale, cat mai sexy. Tinta Craciunitelor ar fi fost barbatii, tatii ce au uitat de Mosul traditional. Craciunitele au zburdat pe mai toate canalele. Discret, Catalin Maruta a incercat la "Happy Hour" sa reaminteasca de traditia Craciunului alaturi de Marius Teicu, Dumiru Farcas, familia Doroftei si Loredana, cu gandul ca poate mai sunt unii copilasi care mai cred in Mos Craciun. Postul public, TVR 1, ne-a avertizat cu mandrie: "Craciun ca noi n-are nimeni"! A produs un miniserial difuzat doua seri. "Scenariul" parea o piesa derizorie de teatru in care un producator si un regizor se ciondaneau pentru alegerea distributiei unei emisiuni tv. Ciondaneala lor nu avea farmec si nici rost pentru zilele de Craciun, iar telespectatorii au ocolit-o.

 

Mai acatarii au fost intentiile "scenariului" cu tinta copiii, "Unde este Mos Craciun", emisiune difuzata la pranz, tot de postul public, cu o distributie atractiva. "Odata-n viata" a mai spart din nou gheata audientei, cum ne-a obisnuit, avand invitati pe Nadia Comaneci si Ilie Nastase, iar in rest… pauza mare la capitolul creatii de divertisment concepute de TVR. "Profesionistii" a mai oferit o editie de… lux, cu Tamara Buciuceanu si Stela Popescu, la o ora rezonabila, cum merita aceasta excelenta emisiune de interviuri moderata de Eugenia Voda. si-a salvat prestigiul de post public caruia ii platim obligatoriu taxa, prin tot felul de concerte folclorice si prin transmisiile de catre TVR 2 in direct, la miez de noapte, a slujbelor de Craciun de la Bethleem si Vatican. Postul public a mai apelat si la arhiva varietatilor de altadata cu mari artisti disparuti. Din nou s-a iscat intrebarea: de ce atunci se puteau concepe astfel de divertismente de calitate sub ochii unei cenzuri politice, si astazi, nu?! Artisti avem, dar nu sunt speculati cei de valoare, nu mai avem insa producatori, regizori si scenaristi!

Vlad Tepes… manelistul neamului!
Locul Craciunitelor cu buricul gol l-au luat de Revelion manelistii. Nefiind emisiunile transmise in direct, au avut spatiu de desfasurare Valy Vijelie si ciracii sai, pe tot felul de canale tv, facandu-si pe gratis reclama pentru  viitoarele nunti si botezuri. Pro TV prin "O-La-La" si mai ales prin "Happy New Year" si-a pastrat tinuta divertismentului de calitate, nu si-a dat poalele peste cap precum alte surate. E drept, la capitolul comici, Catalin Maruta s-a simtit stanjenit de contributia penibilului cuplu Romica Tociu si Cornel Palade. Cireasa de pe tortul vulgaritatii duse la extrem a pus-o Antena 1 cu "Paranghelion 2009". O minte debila a imaginat ca e potrivit pretextul invocarii istoriei de la daci la Vlad Tepes etc., iar rolurile personajelor istorice sa fie parodiate de… manelisti!!! A fost o emisiune de cosmar, comentata de Dan Negru ce sufla manelistilor replicile.

 

De pilda, Copilul Minune era… Vlad Tepes, avand adjunct pe Valy Vijelie! Alte maneliste erau amanta si sotia lui Tepes, carora li se mai alaturau si o serie de… patrupede, un magarus, un porc de lapte etc. Daca CNA nu are cum sa ia atitudine fata de un astfel de divertisment hidos, macar protectia animalelor ar trebui sa se manifeste protestand pentru chinuirea "invitatilor" la "Paranghelia" postului candva umanist, Antena 1. Peste toate, am mai zarit intr-un monolog trivial si pe actrita Adriana Trandafir… trasa intr-o teapa si chiar pe Nae Lazarescu si Vasile Muraru. Televiziunea publica s-a caznit sa ne ofere un "Revelion Magic", productie a mult prea folositului Valeriu Lazarov. Ne-a adus de peste oceane o telenovelista cu pretentii de artista, Joana Benedek, sa prezinte alaturi de Gelu Voicu – interpret de muzica populara anonim – pe invitatii sai de baza, magicieni spanioli, ce isi gaseau locul meritat la circ.

 

N-a lipsit din emisiunea de Revelion nici… horoscopul comentat printr-o parada de moda. Baletul era alcatuit din niste doamne ce abia se miscau, iar invitatii, cel putin cei cu rol de comici, faceau parte din categoria mediocrilor. Se tot vorbeste despre criza economica speculata in special de diverse televiziuni de nisa. Am simtit insa, deocamdata, o criza… de inspiratie si profesionalism, solid instaurata la majoritatea dragelor noastre televiziuni. Vorba lui Caragiale, e criza mare monser!

Cele mai citite

PSD a votat în unanimitate să nu susțină legea dedicată lui Iohannis

Biroul Permanent Naţional al PSD a decis să nu voteze legea dedicată lui Iohannis, dacă proiectul ajunge în Parlament Înainte de ședința BPN, premierul Marcel...

Cursa digitală a energiei: contoare inteligente pentru 86% dintre consumatori

Președintele ANRE a declarat că au fost montate peste două milioane de contoare inteligente Prezent la Conferința Focus Energetic, președintele ANRE, George Niculescu, a afirmat...

România, pe marginea prăpastiei pe fondul derapajelor financiare din anul electoral

România se află într-o situație economică precară, iar riscurile asociate derapajelor financiare sunt mai vizibile ca niciodată. Într-un an electoral în care măsurile economice...
Ultima oră
Pe aceeași temă