21.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza lasa galatenii fara centru de afaceri

Criza lasa galatenii fara centru de afaceri

»  O finantare PHARE de cateva milioane de euro, pentru transformarea in centru de afaceri a "Fabricii de Aplauze" de la Galati ar putea fi pierduta, dupa ce criza a falimentat firmele din consortiul spaniolo-roman care a castigat licitatia.

Transformarea in centru de afaceri a "Fabricii de Aplauze", fosta sala de conferinte a judetenei PCR Galati, un proiect cu finantare europeana in valoare de 6,3 milioane euro, a intrat in impas, dupa ce au intrat in lichidare judiciara ambele firme care fac parte din consortiul ce a castigat licitatia, firma spaniola GTM si firma romaneasca Brico Grup SRL Galati. Este vorba de cel mai important proiect cu finantare europeana obtinut de administratia galateana in mandatul 2004/2008, prin care se incearca "valorificarea" ruinei Salii Cristal, care se afla in centrul orasului, langa Palatul Prefecturii Galati, prin  transformarea sa in centru de afaceri. Construirea Salii "Cristal" a inceput in 1988, sala cu destinatia de centru pentru conferinte facand parte din proiectul construirii unui campus al judetenei PCR, care trebuia sa includa sediul judetenei, blocul de locuinte, sala de sedinte si cantina partidului.

 

Intregul ansamblu era construit dupa modelul Casei Poporului, pentru ca activistii sa fie tot timpul in "centrul vital al intregii societati". Pentru ca urma sa gazduiasca conferintele PCR, galatenii i-au pus Salii "Cristal" eticheta "Fabrica de Aplauze". Dupa revolutie, constructia fost abandonata, iar in 1998 a fost trecuta din proprietatea prefecturii, care a mostenit judeteana PCR, in patrimoniul CJ Galati. Dupa alti 8 ani, conducerea CJ Galati a gasit o utilitate pentru constructia neterminata, incercand transformarea acesteia intr-un centru de afaceri situat in preajma principalelor institutii administrative din Galati. Pentru proiect, CJ Galati a castigat o finantare de 5 milioane de euro in cadrul Programului Phare, la grant adaugandu-se cofinantarile de 1,7 milioane euro cu care contribuie CJ Galati si de 51.000 euro, contributie a Consiliului Municipal Galati.

 

Constructia P plus 3 va avea doua module, un complex expozitional si mai multe sali de conferinte, intre care si una cu dotari multimedia si cu o capacitate de 500 de locuri. In ansamblu, urmeaza sa mai functioneze o cofetarie, un bar si un fast-food. Pentru dotari, urmeaza sa fie achizitionate 150 de birouri, 2.500 de scaune, 50 de dulapuri, computere, un sistem intern de comunicatie cu 64 de terminale si echipamente de traducere simultana.

Licitatie disputata
La licitatia pentru executie, din 10 firme participante a fost selectat consortiul format din compania spaniola GTM si firma galateana Brico Grup SRL. In actele consortiului, proiectul este numit "Palacio de Congresos y Exposiciones". In primavara lui 2007, a fost semnat contractul, dar organizarea de santier a mai fost intarziata timp de doua luni, pentru ca structura a fost luata sub stapanire de 30-40 de rromi evacuati dintr-o locuinta din vecinatate. Dupa cateva luni de la inceperea lucrarilor, a intervenit un nou blocaj, in relatia dintre firma spaniola, care este liderul consortiului, si firma din Galati, pentru ca spaniolii au incasat avansul de 15%, dar au fost extrem de zgarciti cand s-a pus problema platilor catre Brico. Firma galateana, care a achizitionat materialele de constructii din Italia, dar nu primea bani, s-a vazut nevoita sa intrerupa lucrarile si sa deschida actiune in instanta impotriva GTM.

 

A urmat o conciliere intre Brico, GTM si firma furnizoare, Mirco Italia, au fost reluate lucrarile, dar intre timp au fost oprite din nou, pentru ca, din cauza crizei, ambele firme de constructii au intrat in lichidare. Consilierul judetean Iulian Arama a pus situatia in discutia plenului CJ Galati.

» Sperante pentru 2010
Din punctul de vedere al presedintelui CJ,  Eugen Chebac, situatia este grava, dar inca sunt sanse de reluare a lucrarilor, cu alti "actori": "Am avut o intalnire cu domnul Murgeanu, secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii si Locuintei, si am cautat solutia optima pentru ca lucrarea sa mearga mai departe. S-au facut deja demersurile necesare de la Consiliu catre Ministerul Dezvoltarii, acesta catre Ministerul de Finante, iar Ministerul de Finante catre Comisia Uniunii Europene. Am avut o discutie si cu comisarul pentru Dezvoltare Europeana si se pare ca vom obtine o extindere a termenului de realizare pana la sfarsitul lui 2010, si nu 2009, cum era initial, cu cesionarea contractului catre un alt constructor, care sa aiba potentialul sa duca lucrarea la capat".

Cele mai citite

Femeie reținută sub acuzația de înșelăciune prin metode de vrăjitorie. Prejudiciul este de 7.000 de euro

O femeie de 40 de ani a fost reţinută de poliţiştii din Bucureşti sub acuzația că ar fi înşelat un bărbat prin metode specifice...

Cum aduci poveștile preferate ale copiilor la viață prin joacă

Poveștile au o magie aparte pentru cei mici. Ele îi duc în lumi fantastice, pline de aventuri și personaje fermecătoare, care rămân cu ei...

Organizarea eficientă a uneltelor în magazia de grădină: Sfaturi și trucuri pentru un spațiu ordonat 

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă