19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCriza infloreste trocul

Criza infloreste trocul

» Criza economica loveste din plin in micii comercianti din marile orase, care se vad nevoiti sa-si mute activitatea la sate. Nici aici insa afacerile nu se dovedesc tocmai profitabile. In lipsa banilor, cumparatorii ofera produse in schimbul bunurilor achizitionate de la comercianti.

Foarte multi ieseni care vindeau diverse marfuri la tonetele stradale din oras isi duc marfa la targurile organizate zilnic in marile localitati ale judetului Iasi. "Merge extrem de prost la oras. Mi-am luat piese de aproape zece milioane pentru Dacia pe care o tineam in fata blocului si fac targuri. A mers bine la inceputul anului, dar si acolo se strica treaba. Deja oamenii incep sa plateasca in produse si pana obtin banii pe marfa, imi vine rau. Trebuie sa vand branza sau smantana ori lapte in oras ca sa-mi iasa banii pe haine", povesteste Leon Esanu, proprietarul unei tonete din cartierul iesean Tatarasi. Barbatul are calendarul complet al targurilor, care debuteaza duminica, cu cel mai mare iarmaroc din judet, la Tarniceni. Luni este la Bivolari si Podu Iloaiei, marti la Probota si Tibana, miercuri la Trifesti, joi la sipote si Victoria, vineri la Belcesti, iar sambata sunt targurile de la Plugari si Poiana. "Trebuie sa acceptam produse, pentru ca nimeni nu mai are bani.

 

Este o foame de lei de nu va imaginati. Oamenii au incercat sa-mi cumpere produsele (lenjerii de pat si produse gospodaresti – n.r.) cu porumb sau grau, dar am refuzat. Cui sa vand in oras cereale? La produse lactate si branzeturi am clienti care ma asteapta pe mine sau pe sotul meu la toneta si-mi dau banii", sustine Silvia Floria, proprietarul unei tonete in cartierul Alexandru cel Bun. Primarii din localitatile in care se organizeaza aceste targuri sustin ca trocul salveaza cumva situatia financiara.

"Va inchipuiti ca, daca nu s-ar face aceste schimburi, ar trebui sa inchidem targul. Oamenii nostri incurajeaza chiar si acest tip de comert, mai ales ca patronii care vin de la Iasi platesc constiincios taxele pentru acest targ. Avem un proiect de cateva sute de mii de euro pentru dezvoltarea la sipote a celui mai modern obor din judetul Iasi si suntem interesati direct sa mentinem viabil oborul, chiar si in aceasta criza economica", a declarat Constantin Cotofanu, primarul comunei sipote.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă