36.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialCriza fara precedent pe piata muncii

Criza fara precedent pe piata muncii

» Marile companii timisorene racoleaza si isi formeaza personal inca de pe bancile scolii.

Rata scazuta a somajului nu inseamna intotdeauna numai avantaje pentru economia unei regiuni. Daca pentru bugetele locale somajul redus inseamna prosperitate, in schimb, pentru marile companii acest fenomen semnifica scaderea drastica a oportunitatilor. Este exemplul judetului Timis si al municipiului Timisoara, unde somajul extrem de redus (1,27 % in judet si sub 1 % in Timisoara – cea mai scazuta cota din UE) a generat si o criza acuta de meseriasi. Investitiile majore realizate in ultimii 10-15 ani in partea de vest a tarii au absorbit cam tot ceea ce exista pe piata muncii. Pe de alta parte, foarte multi meseriasi din domenii precum constructiile sau agricultura, dar mai ales IT, au ales sa munceasca in alte state ale Uniunii Europene. Astfel, s-a creat un dezechilibru pe piata muncii, asa incat un numar tot mai mare de companii a ajuns sa caute forta de munca in alte judete ale tarii sau sa isi formeze singure viitori specialisti.

Potrivit directorului executiv al AJOFM Timis, stefan Erdely, cei mai cautati sunt specialistii din domeniul IT, atat programatorii, cat si personalul care intretine retelele. "Acestia sunt, de obicei, racolati inca de pe bancile scolilor", mai spune directotul AJOFM. Un excelent exemplu in acest sens este initiativa Companiei Alcatel Lucent.
Cel mai mare furnizor global de solutii de comunicatii, al carui centru logistic pentru Europa de Sud-Est se afla la Timi?oara, a venit cu o initiativa cu totul noua, menita sa echilibreze deficitul de tehnicieni in domeniul electronicii de pe piata din vestul tarii. La initiativa companiei, din toamna anului trecut a luat fiinta, in cadrul Grupului scolar de Posta si Telecomunicatii Timisoara, cu sprijinul Universitatii Politehnica – Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, o clasa speciala, cu 28 de locuri, pentru formarea de tehnicieni in domeniul echipamentelor de telecomunicatii.

TEHNICIENI
"Se simte o lipsa acuta de pregatire a specialistilor la nivel intermediar, ceea ce ne creaza probleme", explica directorul Alcatel-Lucent Romania si Europa de Sud-Est, Dan Bedros. Acesta mai spune ca "60 % din activitatea de instalari a companiei o reprezinta acesti tehnicieni, pe care nu ii mai gasesti". Pe de alta parte, decanul Facultatii de Electronica si telecomunicatii, Marius Otesteanu, atrage atentia ca "in anii care vor urma, criza pe acest segment va fi si mai acuta".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă