19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCriza economica sporeste intoleranta fata de imigranti

Criza economica sporeste intoleranta fata de imigranti

Italienii au inceput sa se intrebe daca nu cumva au fost trasi pe sfoara in privinta "bestialitatii" romanilor din Peninsula, dupa ce, acum trei saptamani, procurorii italieni au recunoscut ca romanii arestati pentru violarea unei tinere la Roma este posibil sa nu fie vinovati, relateaza agentia Reuters, citata ieri de International Herald Tribune (IHT).

Suspiciunile italienilor ca au fost manipulati au pornit de la intrebarea daca nu cumva la baza anchetei pripite au fost sentimentele tot mai puternice antiimigranti, fapt care a facut ca romanii arestati in cazul de viol sa fie descrisi de ziarul Il Giornale, detinut de familia premierului Berlusconi, drept "bestiile romane".
Un editorial din ziarul La Stampa, semnat de comentatoarea Lucia Annunziata, critica graba italienilor de a fi inghitit prea usor galusca urii: "Descoperirea ca romanii acuzati de viol nu sunt vinovati este o adevarata palma la adresa constiintei noastre nationale. Intreaga tara a fost atrasa pe calea unui rasism pripit si crud".
Sentimentele xenofobe clocoteau deja pe alocuri in Europa in ultimele luni, alimentate de recesiunea economica – localnicii si imigrantii concureaza pe locuri de munca mai putine si platite tot mai prost, comenteaza IHT. Violente rasiste s-au inregistrat in Cehia si Ungaria, dar si in Rusia. Fenomenul incepe sa se resimta si in Spania. Pentru romani, marea problema ramane in Italia, unde "exista o prezumtie cum ca toti acesti straini – romanii in special – sunt violenti. A inceput sa fie deja un dat", afirma James Walston, profesor de stiinte politice la Unversitatea Americana din Roma.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă