21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCriza economica loveste Timisul

Criza economica loveste Timisul

– Angajatorii au fost luati pe nepregatite de prabusirea economiei.

Judetul Timis a fost, din 1990 pana acum, un model in ceea ce priveste dezvoltarea economica. La inceputul anului 2008, Timisoara ajunsese sa aiba o rata a somajului de sub 1 la suta, in timp ce in orase aflate la granita cu Serbia si Ungaria, Sannicolau Mare, Deta sau Jimbolia, somajul a ramas, de ani buni, la cota de zero la suta. Autobuze aduceau, in fiecare dimineata, forta de munca din sate situate la pana la 100 de kilomtri distanta, dar erau folositi si asa numitii muncitori tranfrontalieri, din satele de granita din Serbia sau Ungaria. In special in constructii, se simtea o acuta lipsa de forta de munca.

Criza a ajuns, insa, si la Timisoara si i-a gasit pe angajatori si autoritati nepregatiti. Cu doua luni in urma, ei lucrau la proiecte pentru atragerea fortei de munca in domenii care par acum cele mai expuse: industria de componente auto, constructiile, confectiile, dar si comertul. In urmatoarea perioada, pana la sfarsitul anului, vor fi concediati peste 2.000 de angajati, astfel incat situatia va ajunge de la o rata a somajului in judetul Timis de la 1,39 la suta, cat era la sfarsitul lunii octombrie (cel mai mic somaj din tara), la cinci, pana la sase la suta. Cele 2.000 de viitoare disponibilizari au fost deja anuntate la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de munca Timis. somajul va creste, cred specialistii din cadrul agentiei, in cursul anului viitor cand, pe langa concedierile preconizate, va aparea si intoarcerea multor romani care muncesc in strainatate, in tari din Uniunea Europeana aflate in recesiune.

IMPACT
Primele societati comerciale care vor simti impactul crizei globale vor fi cele care au fost, pana acum, cele mai dinamice, intreprindrile de componente auto, amplasate in orasele fara somaj din vestul judetului. stefan Erdely, directorul AJOFM Timis, crede insa ca structura foarte diversificata a industriei judetului va face ca impactul concedierilor din anumite sectoare sa nu fie chiar atat de puternic, pentru ca, cel putin in prezent, sunt sectoare neafectate de criza care pot inca sa absoarba forta de munca disponibila. Ramane lipsa unei strategii la nivelul judetului, judet care pregatea in ultimul timp programe pentru atragerea fortei de munca. Cea mai mare rata a somajului in judetul Timis a fost in perioada 1999 – 2001, cand a fost depasita rata de opt la suta.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă