5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCriză de terenuri în Banat

Criză de terenuri în Banat

Modul defectuos în care s-au pus în aplicare legile fondului funciar în judeţul Timiş dă mari bătăi de cap prefectului Mircea Băcală, care nu ştie de unde să mai scoată teren pentru împroprietărirea persoanelor cu sentinţe judecătoreşti irevocabile.

„Problema este că aceste sentinţe sunt pline de daune, pe care nu ştiu cum o să le plătim”, a avertizat Băcală, care, în disperare de cauză, a cerut pământ până şi de la judeţele învecinate. „Am transmis judeţelor Arad, Caraş-Severin, Bihor şi Hunedoara o scrisoare în care le-am cerut, dacă au disponibil, să ne ofere teren pentru împroprietăriri, dar răspunsul a fost negativ”, a anunţat prefectul. Conform datelor de la Prefectura Timiş, deficitul de teren agricol în tot judeţul este de 5000 de hectare.

Împroprietăriri greşite

Explicaţia neconcordanţelor dintre suprafaţele din acte şi cele de pe teren stă în împroprietărirea unor persoane care nu au avut pământ în trecut. „Legile fondului funciar au împroprietărit persoane care nu au avut teren înainte, cum ar fi învăţătorul satului, veteranii de război, revoluţionarii sau tinerii care au primit loturi de case. Numai săptămâna trecută am semnat alocarea a 64 de hectare de teren la Lugoj, pentru revoluţionari.

Acolo am avut teren de la Ministerul Apărării, în schimb la Timişoara 300 de revoluţionari aşteaptă încă hectarul de teren atribuit prin lege şi nu avem de unde le da”, a precizat Băcală. Paradoxal, în localitatea Giroc, la periferia Timişoarei, au fost împroprietăriţi 150 de revoluţionari, iar în prezent localitatea are un deficit de teren pentru localnicii care şi-au câştigat pământurile în instanţă de 382 de hectare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă