7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCriza de medici in unitatile de invatamant

Criza de medici in unitatile de invatamant

Situatia este mult mai grava in mediul rural, unde nu exista nici un cabinet de medicina scolara. Aici, asistenta medicala este asigurata de medicul de familie. De cele mai multe ori, in caz de urgenta, elevii din aceste unitati scolare sunt transportati la dispensarul din localitatea respectiva, iar in situatiile mai putin grave primul-ajutor este acordat de profesorii de biologie sau de educatie fizica. Pe intreg judetul Constanta, raportul personal medical/elevi – aici intrand atat populatia scolara, cat si cea prescolara – este de 130 la 119.829, luandu-se in considerare si personalul medical mediu. La nivel de judet, in aceste dispensare scolare, amenajate in incinta unitatilor de invatamant, isi desfasoara activitatea 23 de medici si 74 de cadre sanitare medii. Toate aceste cabinete medicale se afla sub coordonarea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, unitate sanitara care se ocupa de finantarea lor, dotarea cu aparatura, instrumentar medical si aprovizionarea cu materiale sanitare si medicamente.

Dotarile, aproape inexistente

Cele mai multe instrumente si obiecte de mobilier sunt extrem de vechi, iar medicii dispun doar de cateva fiole de algocalmin, pansament si folii de aspirina, inutile in cazul in care elevul sufera, de exemplu, o fractura. Majoritatea medicilor scolari sunt concentrati in oras deoarece, in restul judetului, nu se intruneste numarul minim de elevi ce revin unui medic scolar, adica 1.200. Situatia la nivelul municipiului Constanta este mai aglomerata pentru medicii scolari, deoarece unii dintre ei depasesc cu mult numarul de copii pe care trebuie sa-i aiba. Astfel, unii dintre acestia se ocupa chiar si de 3.000 de elevi, trebuind sa faca drumuri de la un cabinet scolar la altul. In tot acest timp, de sanatatea elevilor raspunde o asistenta. Programul cabinetului de medicina scolara este de sapte ore pe zi, numai ca nu este respectat.

Lipsesc stomatologii

Pe langa dispensarele medicale din scoli, exista si cabinete stomatologice care deservesc, in principal, invatamantul preuniversitar. In mediul urban exista 13 astfel de cabinete unde isi desfasoara activitatea 18 medici si 24 de asistenti. Activitatea stomatologilor este limitata, deoarece Ordinul 653/ 2001 le permite doar sa semneze trimiteri, sa prescrie retete gratuite pentru trei zile, sa acorde primul-ajutor si sa trateze o afectiune sau o carie simpla. In ceea ce priveste mediul rural, aici nu a fost infiintat nici un cabinet stomatologic pentru elevi si profesori. Toata responsabilitatea asistentei medicale scolare apasa, in acest moment, pe umerii medicilor de familie de la sate si comune. Si aici intervin probleme majore, exceptandu-le pe cele legate de numarul mare de elevi. Localnicii sunt arondati medicilor de familie din alte zone, ceea ce ingreuneaza foarte mult munca celor care efectueaza, spre exemplu, triajele epidemiologice.

Elevii se bat pana lesina

In tot acest timp, elevii lesina in curtea scolii si se bat din orice. Cel mai grav caz de acest gen a fost inregistrat a Scoala nr. 22 din Constanta, unde doi elevi in varsta de 13 ani au transformat curtea scolii intr-un ring de box. Pentru ca nu exista cabient medical, unul dintre ei nu a putut primi primul-ajutor, asa ca a sangerat pana la sosirea Ambulantei. Copilul a fost diagnosticat cu fractura de piramida nazala. Judetul Constanta a fost catalogat, recent, ca fiind „fruntas” in ceea ce priveste violenta in scoli. Cel mai recent caz a fost inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute la liceul „Ion Banerscu”, unde o eleva a fost batuta de colegele de clasa si a ajuns la spital.

Ministerul nu raspunde solicitarilor

Autoritatea de Sanatate Publica Judeteana Constanta a efectuat, anul trecut, o serie de demersuri la Ministerul Sanatatii Publice pentru eliberarea unui aviz care sa permita marirea numarului de cabinete medicale scolare si introducerea acestui sistem de asistenta si in unitatile de invatamant din mediul rural. „Nu am primit raspuns pana la aceasta ora. Infiintarea acestora va fi o metoda eficienta, chiar daca un cabinet va deservi doua sau chiar trei scoli din mediul rural”, a declarat dr. Marius Enescu, directorul ASPJ Constanta. Pana se va gasi o rezolvare, medicii de familie din mediul rural se vor ocupa in continuare si de acordarea asistentei medicale in scoli.

Cele mai citite

Dan Petrescu rămâne pe banca CFR Cluj și primește o veste excelentă. Karlo Muhar revine în Gruia

Dan Petrescu a fost confirmat în funcția de antrenor al CFR Cluj, iar conducerea clubului i-a promis întăriri în perioada de mercato, inclusiv revenirea...

Biletul de metrou s-ar scumpi considerabil de la 1 ianuarie 2025

Metrorex intenționează să majoreze tarifele pentru călătoriile cu metroul începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Transporturilor. Această ajustare ar...

Donald Trump îl critică pe Joe Biden, după ce acest a anulat 37 de condamnări la moarte

Donald Trump l-a criticat pe Joe Biden pentru decizia de a anula 37 de condamnări la moarte, în contextul în care președintele în funcție...
Ultima oră
Pe aceeași temă