13.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza de medici dermatologi

Criza de medici dermatologi

Compartimentul de Igiena Mangalia din cadrul DSP Constanta a inregistrat anul trecut 23 de cazuri de hepatita A. In aceeasi perioada au mai fost depistate un caz de HIV si patru de sifilis. In realitate, numarul celor care au sifilis este mult mai mare, numai ca nu se poate tine o evidenta exacta a acestora, deoarece de aproape un an, la Mangalia, nu mai exista nici un medic dermatolog. „Aceste cazuri depistate atat la adulti, cat si la nou-nascuti sunt foarte greu de urmarit.
In acelasi timp, in oras sunt foarte multi copii nedeclarati si gravide care pe durata sarcinii nu consulta nici un medic ginecolog. In plus, acestea nu figureaza pe listele nici unui medic de familie din oras, astfel ca se afla ca au sifilis abia cand sarcina a ajuns la termen, deci in spital. Asa se face ca, imediat ce sunt adusi pe lume, bebelusilor diagnosticati cu sifilis le este administrat tratamentul corespunzator.
Dupa ce s-au externat, nici mama, nici copilul nu mai pot fi supravegheati, astfel ca intorcandu-se in acelasi mediu s-ar putea imbolnavi din nou. De cand Mangalia nu mai are medic specialist, bolile dermato-venerice s-au inmultit si nici nu pot fi tinute in frau, deoarece oamenii nu se preocupa sa se trateze la Constanta. Este o problema foarte serioasa si grava care ar trebui rezolvata curand prin aducerea in oras a unui medic dermatolog”, a declarat Mariana Petre, coordonatorul Compartimentului de Igiena Mangalia.

Afectiunile a sute de nevoiasi, o necunoscuta

Aceasta ne-a mai spus ca, ieri, s-au inregistrat un caz de rujeola si unul de meningita, in ambele situatii bolnavii fiind adulti. Pe de alta parte, o alta masura ce trebuie luata in scurt timp o constituie infiintarea unor cabinete medicale de ale caror servicii sa beneficieze persoanele defavorizate. Mai precis, este vorba despre rromii care locuiesc in cartierul M.I. Dobrogeanu, cat si despre cele 500 de persoane ce stau in incinta fostului IAS Fruviileg Mangalia. Marea majoritate a chiriasilor nu au medic de familie si nu trec pragul vreunui cabinet decat daca sunt grav bolnavi.
Cu toate acestea, cei in cauza sufera de diferite afectiuni, inclusiv contagioase, avand, deci, sanatatea subreda. Pe de alta parte, femeile aduc pe lume copii cu malformatii, deoarece nu se adreseaza medicului ginecolog in cele noua luni de sarcina. Si cum familiile de rromi sunt, de regula, foarte numeroase, riscul nasterii unor copii grav bolnavi este foarte mare. In cele doua zone nu exista o evidenta a bolilor de care sufera cei ce stau acolo, de aceea se impune rezolvarea urgenta a acestui aspect pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control. Aceeasi situatie se face remarcata si in satele si comunele limitrofe, unde, desi existente, cabinetele medicale sunt mai tot timpul inchise.

Cele mai citite

Traficant de canabis, arestat preventiv pentru 30 de zile

Un traficant de canabis a primit mandat de arestare preventivă, pentru trafic de droguri de risc, pe care le-ar fi comercializat în proximitatea unui...

Ministrul Transporturilor îl trimite la plimbare pe Iohannis: „ Poate să facă alte lucruri, nu neapărat politică”

Sorin Grindeanu îl trimite la plimbare pe Klaus Iohannis și spune că poate să facă alte lucruri, nu neapărat politică. ”De ce trebuie să...

Antoine Griezmann se retrage de la echipa națională a Franței!

Antoine Griezmann (33 de ani), atacantul lui Atletico Madrid, și-a anunțat oficial retragerea de la echipa națională a Franței, punând capăt unei cariere internaționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă