2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCriza de magistrati in judetul Constanta

Criza de magistrati in judetul Constanta

» La Curtea de Apel Constanta a ramas un singur judecator specializat in solutionarea cauzelor de coruptie, dupa ce ceilalti doi au cerut sa se pensioneze anul acesta.

» Legea salarizarii ii situeaza pe judecatori pe acelasi esalon financiar cu subofiterii, ceea ce ar insemna micsorarea drastica a salariului actual.

Mai multi judecatori si procurori constanteni au trimis solicitari catre Consiliul Superior al Magistraturii sa iasa la pensie. Acestia se tem ca noua lege nu le va mai permite sa aiba parte de aceleasi venituri in viitor. Astfel, la Curtea de Apel Constanta, sase judecatori de la Sectia penala si civila au plecat. In aceasta situatie, nu a ramas decat un singur judecator pentru a solutiona cauzele de coruptie. Situatia este cu atat mai critica cu cat este nevoie sa intre in complete magistrati de pe civil pentru a se respecta prevederile legale. Astfel, un individ poate ajunge sa fie judecat de o persoana care nu este specialista in penal. Dificultati apar si din partea judecatorilor care nu au solutionat decat cauze de pe civil. In acest fel, acestia sunt nevoiti sa fie foarte atenti cand motiveaza o sentinta pentru a nu se strecura vreo eroare.

 

In prezent, la Sectia Penala a Curtii de Apel Constanta, unde anual ajung mii de dosare de la instantele din judetul Constanta, dar si din Tulcea, nu au mai ramas decat patru judecatori, care sunt pe punctul de a pleca daca se va adopta legea salarizarii. Grav este ca dintre cei patru judecatori cati mai activeaza trei au deja decizii de pensionare si vor pleca in momentul in care se aproba legea unica a salarizarii. Potrivit oficialilor Consiliului Superior al Magistraturii, acest proiect, dar si legea pensiilor incalca statutul magistratului. In cazul in care magistratii nu vor avea parte de o salarizare corespunzatoare functiei si raspunderii lor, aceste legi vor genera o serie de probleme in sistem, pentru ca multi judecatori si procurori au ajuns la varsta la care pot cere pensionarea.

In vizorul CSM
Situatia din justitie devine tot mai critica. Grefierii ameninta cu greva generala, judecatorii cer sa fie scosi la pensie pentru ca nu sunt multumiti de salarii, iar ministerul nu are bani nici macar pentru consumabile. Astfel, magistratii au ajuns sa faca cheta pentru hartie si pixuri. Pe langa problemele actuale din sistem, judecatorii si procurorii isi fac griji pentru ce ii asteapta in viitor, si anume legea unica a salarizarii. De aceea, tot mai multi magistrati se gandesc sa iasa la pensie sau sa plece in alte institutii care apartin sistemului judiciar. Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a discutat, la Constanta, cu judecatorii si procurorii despre legea unica a salarizarii si despre cum ar trebui sa fie remunerati magistratii.

 

"Magistratii nu cer privilegii. Dorim insa sa se tina cont ca suntem singura categorie de bugetari, care avem obligatii si incompatibilitati. Prin urmare, este nevoie pentru toate aceste interdictii care afecteaza drepturi fundamentale prevazute de CEDO sa existe compensatii. Tocmai de aceea am fost mandatat sa sustin tot timpul acest lucru. Nu dorim sa intram in razboi cu categoriile de bugetari, le respectam drepturile, dar ii rugam sa aiba in vedere aceste restrictii si statutul judecatorului si procurorului, care trebuie sa aiba un statut material cat de cat rezonabil. Tot magistratii de la Constanta au sustinut demersul CSM, in sensul ca la nivelul Consiliului sa se realizeze un capitol separat privind salarizarea judecatorilor si procurorilor", a declarat Virgil Andreies la Constanta.

» Cei mai multi magistrati aleg sa se pensioneze acum, cu pensii mai mari decat viitoarele salarii.

Cele mai citite

România deschide ușa șoferilor non-UE: străini angajați pe Uber sau Bolt, din 2025

Germania a adoptat un model similar în primăvară, permițând susținerea examenului de calificare în 8 limbi, inclusiv română, ca răspuns la criza forței de...

Schengen 2025: România desființează peste 30 de puncte de frontieră, de la 1 ianuarie 2025

România se confruntă cu o migrație ilegală, având în vedere poziția sa geografică, la confluența dintre Orient și Occident Începând cu prima zi a anului...

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă