20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCriza de la Chişinău nu este în beneficiul Kievului

Criza de la Chişinău nu este în beneficiul Kievului

Adâncirea crizei politice din Republica Moldova nu este în beneficiul Ucrainei, titrează marţi ziarul ucrainean Den, subliniind într-un comentariu că extinderea crizei de la Chişinău este în avantajul Rusiei, interesată în prelungirea prezenţei sale militare în Transnistria, potrivit Agerpres.

„Pe cât de avantajoasă este criza politică de la Chişinău pentru Moscova, pe atât de neprofitabilă este pentru Kiev, pentru că altele sunt obiectivele politicii externe ucrainene cu privire la reglementarea transnistreană”, scrie publicaţia din Kiev, exprimându-şi temerea în legătură cu posibilitatea „reizbucnirii ostilităţilor” în Transnistria.

În legătură cu eşecul plebiscitului de duminică, autorul comentariului din ziarul Den îşi exprimă surprinderea că noile autorităţi moldovene nu au fost în măsură să neutralizeze influenţa comuniştilor detronaţi de la putere anul trecut.

„Eşecul referendumului demonstrează prezenţa, într-un grad considerabil, a unor divergenţe în cadrul coaliţiei de guvernare de la Chişinău pe probleme fundamentale. Dacă preşedintele interimar Mihai Ghimpu, preşedintele parlamentului, este un susţinător activ al integrării Republicii Moldova şi României, o temă despre care a vorbit frecvent şi insistent, alte partide din AIE exprimă alte puncte de vedere” – mai scrie publicaţia ucraineană.

În opinia ziariştilor de la Den, aceste declaraţii ale lui Ghimpu au fost folosite de comunişti pentru a discredita ideea organizării referendumului şi pentru a reînvia vechi „sperietori propagandistice” cu privire la viitorul Republicii Moldova.

„Surprinzător, dar partidele coaliţiei de guvernare au manifestat mai degrabă inerţie faţă de manifestările dinamice ale adversarilor lor politici şi nu au luat suficiente măsuri pentru a neutraliza încercările acestora de a reînvia miturile propagandei comuniste”, apreciază Den, concluzionând că eşecul plebiscitului este preţul plătit de Alianţa pentru Integrare Europeană de la Chişinău pentru această inerţie.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă