20.4 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza clatină telegondola din staţiunea Mamaia

Criza clatină telegondola din staţiunea Mamaia

La începutul anului, societatea care administrează telegondola din Mamaia a depus, la Tribunalul Constanţa, un dosar prin care cere restructurarea companiei. „Nu este vorba despre faliment, ci despre restructurare”, a explicat Marian Ştefan, administrator al SC Telegondola Mamaia SA. Măsura era necesară, spune el, din cauza crizei financiare, care a afectat nume mari ale economiei şi care nu putea să nu atingă şi telegondola din Mamaia. Veniturile au fost în continuă scădere.

De altfel, cifrele din bilanţurile contabile sunt elocvente. În ultimii cinci ani, societatea nu a reuşit să aibă profit decât în 2006, şi vorbim de o cifră modică, 10.494 de lei, la o cifră de afaceri de 2,39 milioane lei. Au urmat pierderi importante, deşi cifra de afaceri a crescut până la 2,67 milioane lei, în 2008 – anul premergător crizei. În 2010, ultimul an pentru care sunt disponibile cifrele de bilanţ, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 1,65 milioane lei. Pierderea a fost de 1,32 milioane lei, iar datoriile se ridicau la 5,47 milioane lei. Numărul de salariaţi ajunsese la 13, faţă de 25, în vremurile mai bune.

Urmează reduceri de costuri

Restructurarea, spune Marian Ştefan, va da administratorilor societăţii un răgaz de trei ani în care să poată reorganiza ­activitatea. Cel mai probabil, vor fi luate măsuri de tăiere a costurilor, cum ar fi renunţarea la o parte din angajaţi, ­renegocierea contractelor încheiate cu terţi. Una dintre modalităţile de reducere a costurilor avansată de administrator este realizarea pazei cu oameni din propria structură de exemplu. „Restructurarea este necesară din cauza crizei, dar criza nu va ţine 20 de ani”, a subliniat Marian Ştefan. Un alt avantaj al reorganizării ­este că societatea nu va mai plăti ­anumite dobânzi, ci numai taxele şi impozitele obligatorii către stat.

Va funcţiona de Paşte şi 1 Mai

Nici nu se pune problema ca telegondola să nu funcţioneze în actualul sezon estival. De altfel, „dacă vremea va fi bună, telegondola va circula de Paşte şi de 1 Mai”, a spus Marian Ştefan. Potrivit acestuia, preţurile vor rămâne la nivelul celor de anul trecut. Reamintim că anul trecut, de Paşte, o călătorie dus costa 10 lei de persoană.

Profitul nu este important

Autorităţile locale au afirmat mereu că telegondola are ca scop nu profitul, ci creşterea atractivităţii staţiunii Mamaia şi, astfel, sporirea numărului de turişti. „Nu am făcut telegondola ca o afacere din care să scoatem profit la primărie, ci ca o atracţie turistică. Acesta este şi motivul pentru care preţul unei călătorii este derizoriu. Abonamentul la Predeal este de 45 de euro pe zi şi la noi o călătorie costă un euro”, spunea primarul Radu Mazăre acum câţiva ani.

Investiţie de 3,5 milioane euro

Telegondola din Mamaia a fost inagurată în iulie 2004, în urma unei investiţii de 3,5 milioane euro. Primăria a plătit 1,5 milioane euro, restul urmând să fie achitat în rate, timp de cinci ani. În 2009, împrumutul a fost refinanţat. Telegondola face legătura între intrarea dinspre Constanţa în staţiune şi zona Cazinoului. Distanţa între staţii este de aproape doi kilometri. Are 49 de cabine, iar capacitatea totală de transport este de 1.500 de persoane pe oră. SC Telegondola Mamaia SRL are ca asociaţi Municipiul Constanţa, cu 46,51% şi SC Mamaia SA, 53,49%. 

Administratorii telegondolei organizează regulat exerciţii de salvare a călătorilor. Acum trebuie să salveze însăşi societatea de la faliment

Cele mai citite

Contract de lux pentru Rodri! Manchester City nu vrea să-l lase pe spaniol la Real Madrid

Rodri, mijlocașul central al Manchester City, este ținta principală a celor de la Real Madrid, dar campionii Europei sunt pregătiți să contracareze cu o...

Euforie periculoasă: Ascensiunea drogurilor de petrecere

Noi substanțe psihoactive au fost introduse pe lista substanțelor interzise, anunță Agenția Națională Antidrog Agenția Națională Antidrog întreprinde măsuri de modificare a tabelelor anexe la...

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă