21.1 C
București
joi, 26 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza asmute hotii asupra caselor de schimb valutar

Criza asmute hotii asupra caselor de schimb valutar

» Inca o casa de schimb valutar din municipiul Galati a fost atacata in weekend.

» Modul de operare este identic cu cel al unui jaf produs in ianuarie.

» In cei 12 ani de "istorie" a acestor tipuri de evenimente, doua tinere au fost ucise cu bestialitate.

Politistii de la serviciul Investigare Fraude din cadrul IPJ Galati incearca sa-i identifice pe autorii unui jaf produs sambata dimineata la casa de schimb valutar "BIF" din centrul Galatiului, situata la parterul blocului B3 de pe strada Brailei, in apropierea Agentiei CFR. Atacul hotilor a avut loc la putin timp dupa ora 9.00, cand centrul orasului era aproape pustiu pentru ca majoritatea galatenilor isi petreceau weekendul de 1 Mai la munte sau la mare. Succesul operatiunii lor a fost favorizat de imprudenta vanzatoarei, care, dupa ce a deschis casa de schimb valutar, s-a dus la grupul sanitar, fara sa inchida usa principala. Cei doi purtau hanorace cu glugile trase peste cap si aveau fetele acoperite cu esarfe. Cand vanzatoarea a iesit din grupul sanitar, unul dintre ei a amenintat-o cu un aparat cu socuri electrice, iar celalalt cu un pistol si prin gesturi, fara sa rosteasca un cuvant, ei i-au indicat sa le dea banii din seif.

 

Femeia s-a conformat, dandu-le toti banii, adica 933 lei, 942 de dolari si 2604 euro. Cei doi au parasit magazinul si s-au refugiat printr-un gang in parcarea din spatele blocului, de unde probabil ca au plecat cu o masina. Vanzatoarea a actionat butonul de panica imediat dupa plecarea hotilor si dupa 3 minute au sosit la locul atacului o echipa de agenti de la IPS, firma de securitate care asigura securitatea casei de shimb valutar si o echipa de interventie de la Politia Municipiului Galati. Vanzatorii celorlalte magazine din zona si clientii unei frizerii situate la cativa metri de casa de schimb valutar nu au auzit nici un zgomot, realizand ca se intampla ceva abia in momentul in care au auzit sirenele de la masinile echipelor de interventie. Hotii le-au oferit politistilor unele indicii, pentru ca dupa cercetarile criminalistilor, se pare ca cei doi nu au purtat manusi si au lasat destule amprente.

 

Casa de schimb valutar era dotata cu o camera de supraveghere in interior, dar imaginile nu aveau o rezolutie suficienta pentru a-i ajuta pe politisti la identificarea hotilor. Jaful de sambata dimineata este aproape identic cu altul, produs in luna ianuarie la o casa de schimb valutar situata pe o strada principala din cartierul galatean Aurel Vlaicu. In dimineata de 27 ianuarie, doi necunoscuti avand fetele acoperite de glugi si esarfe au patruns in casa de schimb valutar, fara sa se  sinchiseasca de faptul ca prin zona erau destul de multi martori. Ei au folosit doar un aparat cu electrosocuri  pentru a o imobiliza pe vanzatoare. Dupa ce au luat din seif peste 16,400 de milioane de lei vechi, hotii au disparut. Desi au fost filmati de camerele de supraveghere din casa de schimb, nu au fost gasiti.

Doua vanzatoare ucise cu bestialitate
La Galati, istoria atacurilor la casele de schimb valutar dateaza din vara lui 1997. Atunci, Laura Iftimie (20 ani), casiera la casa de schimb valutar Nasty Change din Galati, a fost impuscata de doi indivizi, care au jefuit casa de schimb valutar. Cei doi au fost prinsi si condamnati la inchisoare pe viata. Alt atac a avut loc in noiembrie 2001 la casa de schimb valutar Nova 2000, dar
s-a soldat doar cu ranirea casierei si a unui agent. Acest atac a fost revendicat de Constantin Pasaris, dar se pare ca a fost doar o revendicare strategica in cursul procesului.

A urmat atacul la casa de schimb valutar "Colibri", situata pe strada Brailei, vizavi de sediul Politiei Judetene. Hotul nu s-a sinchisit de asta si a dat atacul in jurul orei 17.00, cand zona era foarte circulata. El a intrat in magazin mascat cu un fes, a luat 5.000 de euro si a fugit, abandonand fesul in zona. Un atac produs pe 14 iunie 2008 la casa de schimb valutar "Romero" din cartierul galatean Micro 38 s-a sfarsit tragic si pentru vanzatoare, si pentru agresor. Cand a patruns in casa de schimb, vanzatoarea Mirela Stresina (27 ani), casatorita de un an si insarcinata in luna a doua, a fost atacata cu cutitul de hotul care patrunsese in incinta, prin acoperis, inca din cursul noptii. Femeia a fost lovita cu cutitul de 14 ori si a murit la spital.

 

In iulie, in baza analizelor ADN, politistii de la Investigatii Criminale l-au identificat pe agresor, in persoana lui Alexandru Rabacu (19 ani), fiul unui fost politist din orasul Targu Bujor. Dupa ce tocase banii obtinuti prin vanzarea apartamentului mostenit dupa moartea tatalui sau, el a incercat sa dea lovitura de la casa de amanet din Galati. In august, el a fost retinut pe o plaja de pe malul dobrogean al Dunarii, unde locuia intr-un cort, petrecandu-si timpul citind. Recent, in Vinerea Mare, Rabacu si-a pus capat zilelor in Penitenciarul pentru Minori si Tineri de la Tichilesti.

Cele mai citite

Doliu în tenis! Fostul tenismen Sever Mureșan s-a stins din viață

Sever Mureșan, fost jucător de tenis și primul român membru al ATP, s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani, într-o clinică...

Descoperă cele 10 traume ascunse ale copilăriei și cum te afectează azi

Traumele din copilărie nu sunt întotdeauna ușor de recunoscut. Ele se strecoară adânc în subconștient și își fac simțită prezența mai ales în momentele...

Cum să-ți alegi parfumul în funcție de zodie? 3 sfaturi și recomandări utile 

Fiecare zodie are o personalitate distinctă, iar preferințele olfactive vin în ajutor pentru a accentua caracteristicile specifice. Din acest articol vei afla cum semnul...
Ultima oră
Pe aceeași temă