21 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza a ajuns la Saravale

Criza a ajuns la Saravale

– Somajul si saracia isi arata coltii in judetul Timis.
Saravale. O comuna din judetul Timis, situata aproape de granita cu Ungaria, la 10 kilometri de orasul Sannicolau Mare. O comuna cu trei comunitati: sarba, romana si rroma. In fata primariei, o caruta mica, trasa de un cal, este incarcata cu lemne de aproape 20 de localnici – femei si barbati, majoritatea rromi. Au fost la Primarie pentru orele de munca in folosul comunitatii, fara de care nu-si pot primi ajutorul social – 140 de lei pe luna. Cei prezenti incearca sa explice cat sunt de saraci. Oameni fara casa, case fara curent electric, fara incalzire, bolnavi, cu multi copii… O imagine intalnita in multe sate din Romania. O imagine care, insa, aici, la frontiera de Vest a Romaniei, parea a fi din ce in ce mai rara.

 

Dezvoltarea economica a regiunii adusese o oarecare bunastare si in familiile cele mai sarace. Dar criza a inceput sa se faca simtita rapid chiar si la Saravale. "Pentru tiganii din sat – spune Dumitru Stanciu, un rrom instarit din Saravale – ultimii ani au fost ani buni. Inainte, tiganii nu-si gaseau de lucru nu pentru ca ar fi fost discriminati, ci pentru ca nu aveau scoala. La Sannicolau Mare, la fabricile deschise, se angajau la inceput doar cei care aveau 10 clase. In ultimii ani, insa, au inceput sa-i primeasca si pe cei cu patru clase si chiar fara scoala de loc. Au fost locuri de munca si pentru tigani si multi s-au angajat la oras. Acum ne e frica ca ne vom pierde locurile de munca".
Societatile comerciale din Sannicolau Mare, un oras care de ani buni nu mai are someri si aduce forta de munca din satele din jur pe o raza de 60 de kilometri, cu autobuzele, sunt insa axate, in majoritate, pe productia de componente auto. Principalul beneficiar este General Motors, o companie lovita din plin de criza.  

DESTIN
Lenunta locuieste impreuna cu sotul si un baiat de 11 ani intr-o casa de 10 mp, acoperita cu stuf, fara curent electric si fara lemne pentru iarna ce e inca la inceput. "Facem tot ce putem – spune Lenuta – pentru ca baiatul nostru sa nu intrerupa scoala. E greu sa-si faca lectiile cand nu avem curent si ziua e atat de scurta, dar nu vrem sa ajunga ca noi – fara scoala, dati afara de peste tot…" In fata fantanii din cartierul in care locuieste Lenuta s-au adunat cateva femei cu galeti goale in mana. De la cativa metri departare se aude repetat, apasat, un cuvant: saracie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă