21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCriza a ajuns in Galati: disponibilizari la ArcelorMittal

Criza a ajuns in Galati: disponibilizari la ArcelorMittal

» Caderea pietei mondiale a laminatelor determina reducerea cu cel putin cateva sute a locurilor de munca de la combinatul siderurgic.

» Reducerile de personal se fac pe baza de voluntariat.

» Se estimeaza ca vor pleca din combinat intre 500 si 1.500 de angajati.

Desi la vizita facuta de presedintele Traian Basescu, in urma cu doua saptamani, pe platforma combinatului Arcelor Mittal, seful statului a primit asigurari de la administratia combinatului ca pana in primavara viitoare nu vor fi facute concedieri, se pare ca reducerile de locuri de munca sunt iminente, dar se vor face prin voluntariatul salariatilor, care vor renunta la locurile de munca, pentru a primi salarii compensatorii. Patronatul  ArcelorMittal a anuntat ca intentioneaza desfiintarea unui numar de maximum 9.000 de locuri de munca, din care 6.000 la nivelul combinatelor detinute in Europa de Vest. Reducerea de personal se va face pe baza aplicarii unor scheme de plecare voluntara, compania dorind reducerea cu 3% din numarul angajatilor, ceea ce ar insemna o reducere considerabila a cheltuielilor cu forta de munca.

 

Masurile sunt motivate de efectele crizei economice, ce au determinat reducerea productiei de otel la nivelul grupului. O confirmare a valului de disponibilizari a fost confirmata de administratia ArcelorMittal Ostrava, care aanuntat ca vor fi desfiintate locuri de munca in cadrul mai multor departamente ale combinatului.

Estimari ingrijoratoare
si la combinatul de la Galati se vor face noi "autodisponibilizari", cifrele vehiculate fiind de la 500 la 1.500 de locuri desfiintate. Adrian Adascalitei, liderul Federatiei Sindicale a Siderurgistilor (FSS), cea mai impotanta grupare sindicala din combinat, a participat saptamana trecuta la intalnirea cu reprezentantii patronatului de la Luxemburg si confirma ca se vor face "autodisponibilizari": "In Romania sunt 10% din angajatii din Europa. Stim ca in Europa sunt 180.000 de angajati la ora aceasta. Anuntand-se 9.000 de disponibilizari pe intreaga Europa, este clar ca si Romania va fi afectata de astfel de disponibilizari. Dar tin sa accentuez asupra faptului ca s-a discutat doar de disponibilizari voluntare. Speram sa nu se faca presiuni asupra nici unui salariat, ca sa plece fortat din societatile grupului".

 

Detalii vor fi aflate dupa ce pe 11 decembrie, la Luxemburg, liderii sindicatelor din combinatele ArcelorMittal vor avea o noua runda de discutii cu patronatul, pentru a stabili impreuna strategia. "E clar ca situatia este tensionata. Stim ca, in cadrul acestei crize mondiale, practic, se vor genera foarte multi someri si este foarte greu sa pierzi un loc de munca, sa nu ai unde te angaja, sa nu ai nici o perspectiva. Va trebui sa discutam cu administratia o astfel de schema de plecari voluntare. Deocamdata nu am fost chemati la discutii, dar probabil ca vom avea noi initiativa ca sa cerem detalii in ceea ce priveste gandirea lor in privinta acestei scheme de plecari voluntare", a adaugat Adrian Adascalitei.

Concedieri succesive
La privatizarea SIDEX, combinatul avea 28.000 de salariati, iar in cei 7 ani trecuti, numarul angajatilor a fost redus la jumatate, prin mai multe valuri de "autodisponibilizari", aceasta procedura fiind adoptata de administratie pentru ca prin clauzele sociale ale privatizarii SIDEX, noul proprietar, trustul lui Lakshmi Mittal, se obliga ca timp de 5 ani sa nu efectueze concedieri. Cele mai importante au fost primele doua valuri, din octombrie-noiembrie 2002, cand au fost "autodisponibilizati" 7.546 de siderurgisti si din aprilie 2004, cand au fost "autodisponibilizati" alti 950 de siderurgisti.

Cele mai citite

Ucraina dezvăluie că Rusia plănuiește un atac asupra instalațiilor nucleare din țară

Ministrul de externe ucrainean, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia plănuieşte lovituri asupra instalaţiilor nucleare din Ucraina înainte de sosirea iernii şi a...

Cluj-Napoca: Marcel Ciolacu a testat un nou model de mașină electrică

Premierul Marcel Ciolacu a testat la Cluj-Napoca un prototip de maşină electrică produs integral în România. Testul a avut loc în timpul vizitei pe...

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă