9.8 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSpecialCRITICI DURE la adresa lui Benedict al XVI-lea: Guvernarea nu era punctul...

CRITICI DURE la adresa lui Benedict al XVI-lea: Guvernarea nu era punctul lui forte

Şeful Bisericii Catolice din Australia, care va participa la Conclavul de alegere a a unui nou papă, l-a criticat în mod dur pe Papa Benedict al XVI-lea joi, înaintea demisiei, reproşându-i o renunţare care “destabilizează” şi incapacitatea de a realiza unitatea catolicilor, potrivit Mediafax.

Cardinalul George Pell, electorul australian în Conclavul ce se va reuni în martie pentru desemnarea unui nou Suveran Pontif, a apreciat că “guvernarea nu era punctul forte” al lui Benedict al XVI-lea.

Citeşte şi Papa Benedict al XVI-lea îşi încheie Pontificatul

“Prefer pe cineva care să poată să conducă Biserica şi să o adune un pic”, a declarat el pentru televiziune, citând în special ca un punct negru al pontificatului lui Joseph Ratzinger scandalul cunoscut sub numele de “VatiLeaks”, care discreditează Curia romană.

“Cred că guvernarea (Vaticanului) este asigurată de către majoritatea celor care se află în jurul Papei, iar acest lucru nu a fost întotdeauna strălucitor. Nu dezvălui nimic, aceasta este o opinie larg răspândită”, a subliniat cardinalul într-un alt interviu, difuzat de postul de radio al Vaticanului.

Citeşte şi Un „adio“ emoţionant în Piaţa San Pietro

George Pell a criticat, de asemenea, demisia lui Benedict al XVI-lea – primul Papă care face acest gest în mod deliberat în ultimele şapte secole – care, în opinia sa, creează un precedent supărător.

“Cei care, de exemplu, vor fi în dezacord cu un viitor papă, vor fi tentaţi să lanseze o campanie pentru a îl determina să demisioneze”, a sugerat cardinalul australian.

Anunţându-şi retragerea la 11 februarie, Papa german “ştia bine că este vorba despre o ruptură cu tradiţia, un lucru un pic destabilizator”, a apreciat Pell.

Succesorul său, a continuat cardinalul australian, va trebui să “păstreze tradiţia, atât în credinţă, cât şi în morală, care au fost atacate”. Viitorul papă va trebui, de asemenea, să dea dovadă de o “solidă experienţă pastorală într-o dioceză şi să fie capabil să ridice moralul Curiei romane, poate chiar să consolideze disciplina”, a continuat el.

Pontificatul lui Benedict al XVI-lea a fost afectat de controverse, cum ar fi protecţia ierarhică de care ar fi beneficiat sute de preoţi pedofili şi scandalul VatiLeaks.

Joi, la ora 19.00 GMT (21.00, ora României), Joseph Ratzinger va părăsi Vaticanul, fără vreo ceremonie, retrăgându-se sub titlul de “Sanctitatea Sa Benedict al XVI-lea, Papă emerit” la reşedinţa de vară, Castelul Gandolfo. Ulterior, el se va instala într-o mănăstire, departe de ochii lumii, la Vatican.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Clotilde Armand a dat gratis spații în centrul Capitalei; Primăria, amendată pentru ele. În loc să încaseze chirii de mii de euro, sectorul...

Administrația condusă de Clotilde Armand i-a oferit gratuit unui organizator de evenimente dreptul de a utiliza spații deținute de Primăria Sectorului 1 în centrul...

Ghiță Ciobanu speră la un ajutor pentru lână de 2 euro pe cap de oaie

Crescătorii de ovine tot mai speră să primească subvenția pentru lână, promisă aproape în fiecare an de oficialii de la Agricultură, dar care...

Se cere falimentul Dan Air, firma care se răstea la Romatsa

Dan Air, compania care și-a făcut reclamă imediat după deschiderea aeroportului de la Brașov, are probleme în justiție. La Tribunalul București, s-a înregistrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă