Romania continua sa indeplineasca criteriile politice de aderare. Ea a facut pasi decisivi catre continuarea reformei sistemului judiciar pentru a-i asigura o mai mare independenta, precum si catre imbunatatirea si-tuatiei libertatii presei, restituirii proprietatilor, protectiei minoritatilor si copiilor. Cu toate acestea, mai sunt necesare eforturi semnificative pentru continuarea reformei administratiei publice, punerea efectiva in practica a reformei sistemului ju-diciar si intensificarea luptei impotriva coruptiei, in special a celei la nivel inalt. In ce priveste drepturile omului si protectia minoritatilor, sunt necesare eforturi suplimentare pentru imbunatatirea situatiei persoanelor cu dizabilitati sau cu boli mentale.
Criterii economice
Romania continua sa indepli-neasca criteriul unei economii de piata functionale. O punere in practica viguroasa a programului propriu de reforme structurale ii va permite sa faca fata presiunilor concurentiale si fortelor de piata din cadrul UE. Romania si-a mentinut pe ansamblu stabilitatea macroeconomica, desi politica din domeniu a dus la cresterea dezechilibrelor macroeconomice. Guvernul va trebui sa-si accelereze eforturile de punere in practica a programului de privatizare, incetinit in ultimul timp. In plus, sunt necesare progrese si in ce priveste aspectele legale si administrative legate de mediul de afaceri, inclusiv prin aplicarea si respectarea deciziilor referitoare la faliment.
Transpunerea si aplicarealegislatiei si standardelor UE
Pe ansamblu, Romania a atins deja un nivel considerabil de aliniere la legislatia UE si va fi capabila sa-si indeplineasca obligatiile de stat membru UE incepand cu momentul preconizat al aderarii, in conditiile in care isi va accelera pregatirile intr-o serie de domenii si se va concentra pe consolidarea capacitatii administrative pe ansamblul ei.
Comisia Europeana va continua sa monitorizeze progresele inregistrate de Bulgaria si Romania pana la momentul aderarii. Ea urmeaza sa faca o noua evaluare in aprilie-mai 2006.