9.4 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialCristobal Balenciaga, (1885-1972)

Cristobal Balenciaga, (1885-1972)

S-a nascut intr-un sat din nordul Spaniei si a crescut in atelierul de croitorie al mamei. Ramas prea curand orfan de tata, pleaca la Madrid pentru a invata croitoria. Talentat fiind isi fidelizeaza foarte repede o clientela de elita si isi deschide un atelier cu magazin la San Sebastian, localitatea unde familia regala a Spaniei obisnuia sa-si petreaca vacantele. Devine un nume in tara sa, dar hotaraste sa-si caute deplina consacrare la Paris, unde pleaca in 1937. Se specializeaza in rochii de seara si genti. Il vor inspira cele mai frumoase femei ale vremii, printre care si printesa Grace de Monaco pentru care a lucrat.
Spectaculozitatea tinutelor pe care le semneaza uimeste si incanta. Se adapteaza apoi usor schimbarilor intervenite in moda dupa razboi si inoveaza continuu, devenind maestru pentru multi dintre designerii care vor avea succes mai tarziu. Toata  lumea modei il considera un perfectionist. In 1953 creeaza celebra jacheta balon, cu maneci bufante, iar in 1957, rochia baby doll, care va fi apreciata mai ales in America. Astazi, casa de moda care ii poarta numele continua sa fie respectata si sa aiba succes.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă