4.4 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialCristiana Pașca-Palmer: Se taie în continuare copaci ilegal, dar se taie altfel,...

Cristiana Pașca-Palmer: Se taie în continuare copaci ilegal, dar se taie altfel, un pic mai sofisticat

Fenomenul de defrișare este mult diminuat în această perioadă, se taie în continuare ilegal, iar per total volumul este mare însă nu se mai rade tot, a declarat duminică ministrul Mediului, Cristiana Pașca-Palmer.

"Trebuie să fim puțin atenți la cuvântul defrișări. Pentru că acest cuvânt înseamnă tăierea completă a unei păduri. Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, în România excesiv după ce pădurea a fost retrocedată. Fenomenul de defrișare este foarte mult diminuat în această perioadă și aș putea să spun că anul acesta nu s-a întâmplat o astfel de defrișare. În schimb, se taie în continuare ilegal, dar se taie altfel, un pic mai sofisticat să spunem. Un copac aici, un copac dincolo…Per total volumul este mare însă nu se mai rade tot. Când nu razi tot măcar lași un pic de posibilitate pădurii să se regenereze. Pentru că pădurea se regenerează natural. Ce se poate face este o problemă complexă", a spus Cristiana Pașca-Palmer într-un interviu pentru Digi 24, potrivit Agerpres.

Aceasta a precizat că oprirea tăierilor ilegale nu se poate face într-un an "mai ales când sistemul funcționează de așa de mulți ani". "Cred că putem diminua fenomenul de tăieri ilegale prin măsurile luate, inclusiv prin aplicația Inspectorul pădurii și prin legislația pe care o avem în vedere pentru anul în curs. Sunt 20.000 de descărcări ale aplicației într-o săptămână de la lansare. Am observat că dintre toate sectoarele pe care le gestionez ca ministru, în România, pentru cetățeni, pădurile au cea mai mare sensibilitate", a mai precizat Cristiana Pașca-Palmer.

Programul "Casa Verde" – pe principiul "primul venit, primul servit"

Ea a mai spus că circa 10.000 de români pot beneficia de bani pentru construirea de locuințe noi sau renovarea cu materiale ecologice prin programele "Casa Verde'' și "Casa Verde Plus'', lansate în consultare publică. "În acest mandat, am vrut să punem în România niște măsuri concrete prin care să stimulăm o tranziție către economia verde. Ori economia verde înseamnă că avem mediul în centru creșterii economice. Programul Casa Verde Plus atinge un domeniu important pentru că materialele de construcții au o amprentă de carbon mare, în general. O casă ecologică este mult mai ieftină", a spus Cristiana Pașca-Palmer.

Ministrul Mediului a subliniat că programul "Casa Verde'' este unul prin care atât cetățenii cât și autoritățile publice, persoanele juridice pot să acceseze acest suport financiar pentru a-și schimba sistemul de încălzire pe panouri fotovoltaice, pe panouri solare.

"Casa Verde Plus vine și completează și cu subvenții pentru materiale de construcție ecologică, pentru sisteme de izolație a casei cu materiale ecologice. Programul integral are 198 milioane de lei, dintre care 93 de milioane sunt pentru programul clasic, de înlocuire a sistemelor de încălzire și 45 milioane lei pentru partea de materiale de construcție ecologică. Pentru persoanele fizice, banii alocați prin program ar putea ajunge pentru circa 10.000 de persoane. O persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziția unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziției unei pompe de căldură, finanțarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale pentru că panourile solare vor putea fi finanțate în proporție de 100%. Asociațiile de locatari nu vor putea, încă, să acceseze acest program pentru că este o interpretare juridică din cauza căreia nu o pot face. Lucrăm și la aceasta', a precizat ministrul Mediului.

Conform ghidurilor aflate în dezbatere publică, proiectele finanțate prin "Casa Verde Plus" vor include, pe lângă sistemele de încălzire, optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice.

Potrivit ministrului, românii care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului de pe raza județului unde locuiesc și să întocmească un dosar. Angajații de la Administrația Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziție un an pentru a achiziționa sistemul și a depune facturile pentru decontare. Finanțarea va fi acordată pe principiul "primul venit, primul servit".

Cele mai citite

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...
Ultima oră
Pe aceeași temă