15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCristi Chivu, adio naţională!

Cristi Chivu, adio naţională!

Cu două săptămâni înainte de meciul oficial România-Bosnia, din preliminariile Euro 2012, Cristian Chivu şi-a anunţat oficial retragerea de la echipa naţională unde a purtat şi banderola de căpitan.

Fundaşul român în vârstă de 30 de ani a „cochetat” mai demult cu retragerea din prima reprezentativă a României, unde a evoluat, în ultimi 12 ani, în 76 de meciuri, în 50 fiind şi căpitanul echipei. Prima tentativă serioasă a fost înainte de meciul tur al întâlnirii cu Bosnia. De altfel jucătorul anunţase că nu va mai răspunde la selecţii, dacă „tricolorii” nu vor obţine calificarea la Campionatul European din 2012. „Este posibil ca această campanie de calificare să fie ultima pentru mine dacă nu ne calificăm. Din respect pentru meciul de sâmbătă (n.r. – întârnirea tur Bosnia Her-ţe-govina-România) prefer să nu vorbesc mai multe”, a spus Chivu la vremea respectivă. De altfel, Chivu nici nu a fost prezent în teren la acea partidă, fiind diagnosticat cu miozită la piciorul drept.

În scrisoarea pe care a trimis-o la Federaţia Română de Fotbal prin care şi-a anunţat retragerea, Cristian Chivu a dezvăluit că unul dintre prin-cipalele motive a fost starea sa de sănătate. „Accidentările şi intervenţiile chirurgicale la care am fost supus în ultimii ani mă împiedică să lupt pe mai multe fronturi”, a precizat Chivu.

„M-am gândit mereu cu teamă la momentul retra-gerii, dar nu-l mai pot amâna. Cariera de jucător sub steagul României a luat sfârşit. O dată cu această decizie se încheie una dintre cele mai im-por-tante etape din viaţa mea şi acum, când privesc înapoi, simt mândrie, onoare şi recunoştinţă. Am fost, sunt şi voi fi cât voi trăi unul dintre cei mai înfocaţi suporteri ai echipei naţionale a României, al cărei căpitan am avut onoarea să fiu. 12 ani am fost parte din familia naţionalei României, am avut privilegiul să înscriu goluri sub steagul României (n.r. – trei goluri), să joc fotbal cu imnul nostru răsunându-mi în minte şi să alerg până la ultima fărâmă de energie pentru mândria românilor mei. Am făcut-o din toata fiinţa, ca sportiv şi ca român. Mi-e greu să mă opresc din acest drum, însă ştiu că nu voi înceta niciodată să fiu român, să susţin sportivii şi fotbaliştii români şi să fiu cel mai mare fan al echipei na-ţio-nale”, a spus Chivu în scri-soarea de retragere.

Retragerea lui Cristi Chivu a fost regretată atât de coe-chi-pierii de la naţională, cât şi de con-ducerea FRF. Cu toţii au considerat că absenţa lui Chivu va fi o mare pierdere pentru echipă, dar s-au con-solat la gândul că nimeni nu-i de neînlocuit. Pentru pre-luarea banderolei de căpitan se „luptă” acum Tamaş, care a purtat-o şi în meciul tur cu Bosnia, Mutu şi Raţ.

CRISTIAN CHIVU

Născut la 26 octombrie 1980 la Reşiţa

1996 – Şi-a început cariera de fotbalist profesionist la CSM Reşiţa

1998-1999 – Evluează la Universitatea Craiova

1999 – Debutează la echipa naţională a României

1999-2003 – Se tranferă la Ajax Amsterdam, unde joacă în 107 meciuri şi marchează 13 goluri

2002 – Este component al echipei anului alcătuită de UEFA

2003-2007 – Joacă la AS Roma (85 de partide, 6 goluri)

2007 – A semnat un contract cu Inter Milano, pentru un salariu de 375.000 de euro pe lună, cel mai mare pe care l-a avut până acum un fotbalist român.

2010 – Reuşeşte o triplă istorică, obţinând titlul de campion şi Cupa Italiei, precum şi trofeul
Ligii Campionilor.

17 noiembrie 2010 – Ultimul joc la naţională, amicalul Italia – România (1-1) disputat la Klagenfurt, în Austria.

2012 – Ultimul an de contract cu Inter Milano.

Cele mai citite

VIDEO Fabrică de anvelope inaugurată în România. Este una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani

Un important dezvoltator finlandez, Nokian, a realizat una dintre cele mai mari investiții din ultimii ani în România, inaugurând o fabrică de anvelope la...

Marius Marin revine după accidentare! Ce au spus italienii

După o evoluție impresionantă în meciul Pisa - Salerno, Marius Marin este gata să revină în echipa sa, în ciuda unei contracturi musculare suferite. Marius...

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă