21.8 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialCreșteri „anormale“ de preț pe bursa de energie. De ce se va...

Creșteri „anormale“ de preț pe bursa de energie. De ce se va scumpi masiv curentul de la 1 iulie, pentru populație

Prețul electricității livrate populației va crește semnificativ de la 1 iulie, chiar și cu 11,6% pentru consumatorii din Capitală. Majorarea vine în contextul în care în ianuarie am avut zile cu cea mai scumpă energie din Europa, cauzele nefiind elucidate nici acum.

În această iarnă, în lunile ianuarie-februarie, România s-a confruntat cu o situație fără precedent pe piața de electricitate. Prețurile au ajuns la valori neobișnuit de mari, dublându-se de la o zi la alta, deși producția acoperea necesarul de consum și chiar exportam. În zilele de 15 și 23 ianuarie 2017, România a avut cel mai mare preț al energiei din Europa, ajungând la 96,52 euro/MWh, pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU), unde se fac tranzacții pentru următoarele 24 de ore.

Din cauza prețurilor ridicate, au fost furnizori care și-au anulat contractele de furnizare pe termen lung, încheiate cu clienții la prețuri mult mai mici, pentru a-și vinde electricitatea astfel disponibilizată pe PZU, ca să profite de prețurile ridicate. Alți furnizori, care își onorau contractele cu clienții din energia cumpărată de pe PZU, nu au putut face față prețurilor, care au explodat, și au intrat în insolvență.

Situația a generat efecte în lanț în piață, dar nici acum nu se cunosc exact cauzele pentru ceea ce s-a întâmplat atunci, iar Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a prezentat concluziile vreunei investigații. Cert este că prețurile au urcat foarte mult imediat după ce ministrul Energiei, Toma Petcu, a făcut declarații alarmiste cu privire la stocurile de cărbune și nivelul apei din lacuri, într-o perioadă în care consumul era la apogeu, pe fondul temperaturilor foarte scăzute.

„Situația din ianuarie-februarie anul acesta rămâne inedită pentru noi, pentru reglementator, dar și pentru principalii operatori din piață. Sunt încă efecte ale căror cauze nu sunt în totalitate depistate”, a declarat în urmă cu câteva zile Emil Calotă, vicepreședinte al ANRE. Un singur lucru a făcut ANRE atunci: a retras licența unui singur furnizor.

Nu sunt semne de calmare a pieței

Pe de altă parte, lucrurile au rămas sub semnul întrebării, fiindcă prețurile pe PZU sunt în continuare la un preț mult mai mare față de cel de anul trecut. „Creșterea de preț reflectă pe deplin ce s-a întâmplat în piața de energie în acest an. Sunt două elemente. Primul: ceea ce s-a întâmplat în ianuarie-februarie, când au fost prețuri cu totul neuzuale, a fost o iarnă secetoasă, cu un consum mărit din cauza temperaturilor foarte mici. Din nefericire, a apărut un al doilea element: aceste prețuri, deși păreau la începutul lunii martie că tind spre calm sau spre normalitate, comparativ cu anii trecuți, nu s-a întâmplat așa. Prețurile au rămas la un nivel relativ mare”, a declarat Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), citat de Agerpres.

El a arătat că, pe piața spot a bursei de energie, în luna mai prețul a fost cu aproximativ 50% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Și președintele ANRE, Niculae Havrileț, recunoaște că „această scumpire este propagată din perioada ianuarie-februarie, pe fondul unei lipse de energie ieftină din surse hidro și eoliene. Însă și în regiune se constată acest fenomen. România este cuplată cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia și, pe toate aceste piețe, prețul pe PZU este cam același, cu unul sau doi euro mai mic în România. În Serbia și Bulgaria prețurile sunt și mai mari“. El a adăugat că prețul pe bursă poate reveni odată cu apariția unor condiții climatice propice pentru a crește producția de energie eoliană și hidro, adică vânt și ploi. „Ne așteptăm ca, până la toamnă, aportul de energie regenerabilă să nu crească”, a mai spus Havrileț.

De altfel, datele Transelectrica, operatorul sistemului național de transport, consultate de RL, arată că centralele eoliene dădeau în rețea ieri la prânz doar 53 MW, adică 0,73% din producția totală. Hidro-electrica era totuși principalul producător, asigurând 35,41% din total.

Populația plătește oalele sparte

În aceste condiții, ANRE a anunțat vineri că prețul electricității pentru populație va crește de la 1 iulie, dar nu a comunicat cu cât va crește prețul pentru fiecare furnizor în parte. Motivația ANRE este că 90% din electricitatea vândută populației este cumpărată de cei patru mari furnizori de ultimă instanță (FUI), care vând la prețuri finale reglementate (Electrica, E.ON, CEZ și Enel), de pe piața liberă, unde prețul energiei electrice a înregistrat o creștere cu 24%. „În aceste condiții, deși FUI au propus creșteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităților și tendințelor din piață, ANRE a considerat justificată o creștere medie la nivel național a tarifelor de tip CPC de 8,53%”, a transmis instituția. În cazul Enel, de pildă, consumatorii casnici vor suporta o scumpire a prețului final de 11,6%.

Suspendarea licitațiilor, fără precedent

În luna februarie, întrebată dacă explozia prețurilor de pe bursa de energie se va regăsi la consumatorii finali în factură, secretarul de stat pe Energie de atunci, Corina Popescu, a declarat: „În mod normal, ei nu ar trebui să fie afectați, pentru că achiziția energiei pentru consumatorii casnici se face pe acea platformă dedicată lor dezvoltată de OPCOM, iar acolo licitațiile au avut loc în decembrie, când prețurile erau obișnuite. Știu că unii dintre furnizorii care au vândut energie electrică sunt unii dintre cei care au probleme și de aici s-ar putea să apară…, dar eu sunt rezervată în a spune acum neapărat că înseamnă că va crește prețul”, a explicat oficialul ministerial.

Pe de altă parte, în urmă cu două săptămâni, ANRE a luat o decizie fără precedent, de a suspenda timp de trei luni licitațiile tocmai pe această platformă dedicată achizițiilor de energie pentru consumatorii casnici. „Am luat decizia excepțională de a suspenda, timp de un trimestru, licitația pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piață pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte nu aveam condițiile tehnice necesare pentru ca licitația să aibă loc și, pe de altă parte, pentru că simțeam evoluții ale prețurilor în piețele de energie și în special în piața zilei următoare (PZU) creșteri anormal de mari”, a explicat Emil Calotă, vicepreședintele instituției,potrivit Agerpres. Oficialul ANRE a arătat că aceas-tă decizie a fost luată pentru a preveni o creștere puternică a facturii consumatorilor. El a subliniat că există premise ca în trimestrul IV prețurile să scadă. 

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă