14.3 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăSpecialCreste teama de "Ernesto"

Creste teama de „Ernesto”

Uraganul „Ernesto”, care a lovit deja Haiti si a determinat apoi autoritatile cubaneze sa evacueze aproape jumatate de milion de oameni, este urmarit indeaproape atat de meteorologii americani, cat si de specialistii NASA si de populatia Floridei.
„Ernesto” a lovit mai intai Haiti, unde a provocat cel putin o victima si importante pagube materiale. In Florida, guvernatorul Jeb Bush a decretat stare de urgenta, dat fiind ca expertii de la Centrul meteorologic de la Miami au avertizat ca uraganul, deocamdata de categoria 1, va creste serios in intensitate odata cu traversarea Golfului Mexic si au lansat alerte pentru Arhipelagul Florida Keys si sudul statului.

„Katrina 2”?

Uraganul ar putea deveni unul de categoria 3, a apreciat Centrul de cercetare a uraganelor de la Miami, ceea ce inseamna ca la exact un an de la calamitatea provocata de „Katrina”, pe 29 august 2005, un alt ciclon de intensitate similara ia calea coastelor sudice ale SUA.
In Golful Mexic, concernul BP a trecut la evacuarea primei treimi a personalului aflat pe platforme petroliere. New Orleans, devastat anul trecut de „Katrina”, urmareste orice „miscare” a lui „Ernesto”, cu toate ca meteorologii spera ca acesta va ocoli orasul. Autoritatile de la New Orleans au anuntat ca vor trece la evacuari de urgenta in clipa in care „Ernesto” s-ar apropia la 50 de ore distanta de regiune, temandu-se ca digurile orasului nu vor rezista.
La Centrul Spatial Kennedy, directorul adjunct al NASA, Bill Gerstenmaier, a anuntat ca lansarea navetei „Atlantis” a fost amanata din nou, deoarece – potrivit ultimelor date – uraganul este asteptat sa se apropie mult prea mult de Cape Canaveral. Naveta a fost scoasa de pe rampa de lansare si adapostita intr-un hangar.
Initial, calendarul NASA prevedea ca lansarea sa aiba loc pana cel tarziu pe 7 septembrie, dar acum atentia specialistilor se indreapta spre ferestre de lansare din luna octombrie. Astfel, sunt date peste cap si planurile partenerilor rusi de pe „Soiuz”, deoarece o amanare a lansarii capsulei (prevazuta pentru 14 septembrie) ar insemna ca echipajul de pe ISS sa nu mai poata reveni pe pamant, la bordul acesteia, pe timp de „zi lumina”.

Cele mai citite

Studiu: Clienții băncilor românești sunt mai puțin loiali decât media europeană

Un studiu realizat de compania de consultanță în management Kearney arată că 73% dintre clienții băncilor europene și-au păstrat contul principal la aceeași instituție...

Studiu: Clienții băncilor românești sunt mai puțin loiali decât media europeană

Un studiu realizat de compania de consultanță în management Kearney arată că 73% dintre clienții băncilor europene și-au păstrat contul principal la aceeași instituție...

Piața RCA a crescut cu 3% în primele șase luni din 2024, însă liderii înregistrează încetiniri

Piața RCA a continuat să crească ușor în prima jumătate a anului 2024, înregistrând un avans de 3% în volumul de prime brute subscrise,...
Ultima oră
Pe aceeași temă