20 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecial"Cresa de sobolani" numarul 9

„Cresa de sobolani” numarul 9

» Copiii internati la Centrul de Plasament nr. 9 din Galati isi duc viata printre sobolani, intr-o cladire care se taseaza, mobilata sumar, cu iluminatul defect.

Semnalarea in presa centrala si locala a unor nereguli si ilegalitati in activitatea Directiei Generale pentru Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului (DGASPDC) i-a determinat pe membrii Comisiei pentru asistenta si protectie sociala, invatamant si sanatate a Consiliului Judetului (CJ) Galati sa demareze o verificare a tuturor asezamintelor aflate in administrarea directiei. Prima vizita a fost efectuata la Centrul de plasament nr. 9, de pe strada Radu Negru, unde constatarile membrilor comisiei sunt sumbre. Desi centrul parea sa se bucure de o atentie deosebita din partea conducerii CJ, in perioada 2000-2008 au fost rezolvate doar doua obiective din programul de reabilitare a centrului, sala de mese si bucataria, care acum arata "chiar bine". Nu se poate da acelasi calificativ si camerelor in care sunt cazati copiii: "Tamplaria trebuie schimbata complet. Mobilierul lipseste.

 

Sunt camere care, chipurile, au la intrare un fel de sufragerie, cu o mocheta frumoasa si un geam care nu se inchide bine, dupa care sunt paturile si un singur dulap in camera. Grupurile sanitare au nevoie de reparatii. Corpurile de iluminat au nevoie de reparatii. Cladirea sufera din cauza unui proces de tasare. Basca am mai vazut pe acolo rozatoare… E cresa de sobolani!", ne-a declarat presedintele comisiei, consilierul judetean Paul Ichim. Explicatiile oferite de administratorii centrului, "ca nu au primit nimic nici un fel de fonduri din anul 2000", vor fi verificate de Comisia de asistenta sociala, pentru ca sunt greu de crezut. Dar chiar daca ar fi adevarate, nu pot justifica situatia, pentru ca micile reparatii la instalatiile electrice si sanitare ar fi trebuit sa fie executate de personalul angajat. "O sa luam la purecat si organigrama, pentru ca mie mi-a sarit tandara.

 

Adica ai mecanic si nu se poate sa nu ai pe la magazine un tub de neon, un starter, o priza, ca sa pui mana pe surubelnita si sa repari o priza sau un corp de iluminat, chestii pe care si acasa le facem", spune Paul Ichim. Evident, data fiind letargia administratiei in a rezolva problemele marunte, probabil ca pentru deratizarea "cresei de sobolani" ar trebui angajat un "deratizor". Daca exista si ceva "pe plus" in acest centru de plasament, este preocuparea copiilor pentru tehnica IT, unii avand calculatoare in camere, evident, nu cumparate din fonduri alocate de la bugetul CJ Galati, ci primite de la binevoitori.
 
Eveniment tragic
In diagnosticul pus centrului de plasament de pe strada Radu Negru nu ar trebui uitat un eveniment tragic. In primavara, un tanar de 22 ani de la acest centru s-a sinucis, iar cand o echipa de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului a incercat sa efectueze o ancheta administrativa, seful DGASPDC, Marinela Dobrea, si presedintele de atunci al CJ Galati, Eugen Durbaca, le-a interzis inspectorilor ANPDC accesul in centrul de plasament, chiar si cand au incercat sa intre cu sprijinul politiei.

Cele mai citite

Cum să transformi o zi ploioasă într-o aventură distractivă pentru cei mici

O zi ploioasă poate părea la prima vedere un obstacol în calea distracției pentru cei mici. Însă, cu puțină imaginație și câteva pregătiri simple,...

Femeie reținută sub acuzația de înșelăciune prin metode de vrăjitorie. Prejudiciul este de 7.000 de euro

O femeie de 40 de ani a fost reţinută de poliţiştii din Bucureşti sub acuzația că ar fi înşelat un bărbat prin metode specifice...

Cererea de contabili pe piața muncii, în creștere semnificativă; salarii de până la 25.000 de lei brut

Poziția de contabil continuă să fie una dintre cele mai căutate pe piața muncii, nefiind afectată de avansul tehnologic în domeniul Inteligenței Artificiale (AI),...
Ultima oră
Pe aceeași temă