Conducerea Bancii de Export-Import a Romaniei Eximbank – sucursala Constanta a organizat, ieri, o conferinta de presa in care a prezentat noile instrumente de sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii. Acestea sunt: garantia de export pentru marfuri generale, micro-garantia si compensatia de dobanda. Pana anul trecut, Eximbank a functionat exclusiv pentru a veni in sprijinul exportatorilor, dar acum a intrat si pe piata intreprinderilor mici si mijlocii. Misiunea Eximbank este sustinerea tranzactiilor internationale si a mediului de afaceri romanesc prin mecanisme de finantare, garantare, dar si de asigurare. Sucursala Constanta a fost infiintata in ianuarie 2000 si deserveste judetele Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Ialomita si Calarasi. Domeniile principale sustinute de Eximbank sunt tranzactiile internationale, dezvoltarea IMM-urilor, dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea regionala, activitatea de cercetare-dezvoltare si protectia mediului inconjurator.
Sub pragul de ajutor de stat
Noile instrumente de sprijin acordate IMM-urilor sunt considerate ajutor de stat sub pragul minim autorizat si nu cad sub incidenta obligatiei de notificare a Consiliului Concurentei. Pragul minim al acestor ajutoare este de 400.000 RON, respectiv patru miliarde de lei vechi, intr-o perioada de pana la trei ani, de la unul sau mai multi furnizori de ajutor de stat. „Acest ajutor de stat exclude activitatile de transporturi, exporturile, activitatile legate de productia, procesarea si comercializarea produselor agricole, favorizarea produselor romanesti in detrimentul celor importate”, a declarat Ionel Stefan, directorul Eximbank – sucursala Constanta.
Credite mai ieftine
„Vedeta” instrumentelor de sprijin oferite de Eximbank este compensarea partiala a dobanzii. Acesta se aplica numai pentru creditele in lei contractate de un agent economic, cu respectarea incadrarii sub pragul minim pentru ajutorul de stat, sub 400.000 RON, intr-o perioada de pana la trei ani. Astfel, agentul economic poate primi pana la jumatate din dobanda pe care o plateste pentru un credit contractat la Eximbank sau la orice alta banca comerciala. „Daca tinem cont de faptul ca banca noastra acorda credite in lei cu dobanda maxima mai mica de 10%, inseamna ca, apeland la acest instrument financiar, dobanda pe care o plateste agentul economic este de aproximativ 4,5%, extrem de convenabila”, spune Claudia Tudosescu, director adjunct al Eximbank – sucursala Constanta. Daca se tine cont de suma acordata, inseamna ca la acest program pot accesa si firmele care au dobandit credite de peste doua milioane de euro. „Avem semnale pozitive din partea agentilor economici, care privesc cu interes acest program”, a adaugat directorul adjunct.
Desi a aparut pe piata de numai noua zile si va fi functional de la 1 iulie, zeci de firme se intereseaza deja de modul in care pot obtine jumatate din dobanda platita. In judetul Constanta exista mai multe firme mari, care ar trebui sa investeasca in proiecte de mediu – acestea vor fi mai ieftine daca se apeleaza la compensarea partiala a dobanzii.
Garantii in contul si numele statului
Celelalte doua instrumente oferite de Eximbank sunt garantia de export pentru marfurile generale si micro-garantia. Garantia de export pentru marfurile generale vine in sprijinul exportatorilor constanteni, completand pana la 80% din garantiile reale solicitate acestora de bancile comerciale, pentru emiterea scrisorilor de garantie bancara. Se faciliteaza astfel accesul exportatorilor romani la scrisorile de garantie necesare in vederea derularii tranzactiilor internationale. Garantia de export pentru marfuri generale reprezinta un instrument flexibil, orientat cu prioritate catre exporturile din domeniile cuprinse in Strategia Nationala de Export.
Micro-garantia reprezinta o garantie pentru creditele in lei angajate de IMM-uri pentru sustinerea si dezvoltarea activitatii, dar si de alti agenti economici, pentru finantarea activitatilor din domeniile: infrastructura, dezvoltare regionala, utilitati publice, activitate de cercetare-dezvoltare, protectia mediului, ocuparea si formarea personalului. Micro-garantia se acorda de catre Eximbank, in numele si contul statului, in favoarea bancii comerciale de la care un agent economic a contractat un credit in lei, pe un termen de pana la sapte ani. Micro-garantia completeaza garantiile reale sau personale constituite de agentul economic si acopera maximum 80% din valoarea creditului, dar nu mai mult de 400.000 RON.