10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCreditare pentru sustinerea patrimoniului naţional

Creditare pentru sustinerea patrimoniului naţional

Finanţările acordate de BCR Banca pentru Locuinţe pot fi folosite de clienţii care doresc să îşi cumpere o locuinţă sau un teren, să îşi renoveze, să îşi modernizeze sau să îşi reabiliteze termic locuinţele.

Misiunea BCR Banca pentru Locuinţe este facilitarea de îmbunătăţiri locative sustenabile prin intermediul soluţiilor de economisire şi creditare pe termen lung.

De curând BCR BpL a lansat un produs de creditare pentru restaurarea caselor tradiționale, în colaborare cu Asociația Monumentum și Global Heritage Fund. Prima fază este dedicată caselor din zonele din Transilvania. Creditele speciale de restaurare sunt credite în lei cu dobândă fixă pe toată perioada creditului. Solicitantul trebuie să obțină o adeverință semnată de Asociația Monumentum, care recomandă restaurarea. După aprobare, proprietarul va primi consultanță gratuită.

Exemplu finanțare pentru un proiect de restaurare de 9.000 lei, clientul plătește lunar între 60 – 70 lei pe o perioadă de circa 14 ani. În plus, dacă economiseşte în prealabil clientul obţine toate avantajele contractului de economisire – creditare – dobânda şi prima de stat, reprezentând 25% din suma economisită (cel mult echivalentul în lei a 250 Euro/an.)

 “Parteneriatul dintre Global Heritage Fund și Asociația Monumentum are ca obiectiv principal păstrarea patrimoniului cultural rural, însă nu am fi putut să fim atât de aproape de atingerea lui, dacă BCR Banca pentru Locuințe nu ar fi acceptat provocarea de a fi parte în acest demers. Apreciez implicarea BCR BpL și cred că au dat un exemplu celorlalte companii de implicare în păstrarea, consolidarea și conservarea valorilor naționale” a declarat Brian Curran, Project Manager, Global Heritage Fund.

„Suntem conştienţi de importanţa arhitecturii tradiţionale pentru imaginea localităţilor din România. Aceste clădiri conferă peisajului urban şi rural o identitate specială, sunt purtătoare de istorie locală şi de memorie culturală a comunităţii respective. Dorim să susţinem şi financiar restaurarea acestui patrimoniu care conferă frumuseţe localităţilor noastre. În colaborare cu Asociația Monumentum şi Global Heritage Fund venim în întâmpinarea proprietarilor care locuiesc într-o casă tradiţională şi doresc să păstreze specificul acesteia. Oferim credite cu dobândă redusă de 5% pe an şi fixă pe toată durata contractului. Este o încurajare pentru proprietarii care se angajează în demersul de restaurare a caselor lor tradiționale” a declarat Carmen Schuster, Vicepreşedintele BCR Banca pentru Locuinţe.

“Creditarea restaurării și amenajării clădirilor tradiționale și de patrimoniu reprezintă un pas important înainte spre normalitate. Astfel, proiectul Asociației Monumentum de a prezerva fondul contruit tradițional este acum realizabil datorită acestui parteneriat cu BCR Banca pentru Locuințe și Global Heritage Fund. Proprietarii de la sate nu au resursele financiare să susțină un proiect de autorizare, iar BCR BpL a renunțat la obligativitatea obținerii unei autorizatii la accesarea creditului din partea proprietarilor aceasta ramanand doar la nivel de recomandare. Pentru ca intervențiile asupra clădirilor să fie cele conforme cu principiile restaurării, Asociația Monumentum va verifica propunerile de intervenție și va oferi consultanță gratuită proprietarilor. Estimăm ca creditul pe care îl vor accesa proprietarii pentru reabilitarea caselor este în medie undeva în jurul sumei de 20.000 lei” a declarat Eugen Vaida, Președinte Asociația Monumentum.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă