19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCredincioşii, împotriva dezmembrării Mitropoliei Ortodoxe a Clujului

Credincioşii, împotriva dezmembrării Mitropoliei Ortodoxe a Clujului

Agitaţia stârnită de decizia adunărilor eparhiale ortodoxe din Alba Iulia şi Oradea de a reveni sub jurisdicţia Mitropoliei Ortodoxe a Ardealului, cu sediul la Sibiu, îi influenţează pe credincioşii din judeţele Alba, Mureş şi Bihor.

 

Credincioşii ortodocşi din cuprinsul Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi Episcopiei de Oradea sunt împotriva dezmembrării Mitropoliei Ortodoxe a Clujului. Aceasta este concluzia unei cercetări realizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) Cluj, în perioada 8 – 9 februarie.

Cercetarea sociologică a vizat un eşantion de 1521 de respondenţi, iar marja de eroare este de 3 la sută, spune preşedintele IRES, sociologul Vasile Dâncu, fost ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul condus de Adrian Năstase. El a precizat că respondenţii au fost structuraţi în două grupe. Prima, de 1.021 de persoane, urmăreşte sondarea opiniei publice generale de pe întreg teritoriul Mitropoliei cu sediul la Cluj, iar cea de-a doua, de 500 de persoane, urmăreşte cunoaşterea opiniei publice din judeţele aflate pe teritoriul celor două eparhii. Este vorba de judeţele Mureş şi Alba pentru Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi de Bihor pentru Eparhia de Oradea.

„Impact negativ”

„Respondenţii consideră că impactul unei astfel de rearondări ar fi unul preponderent negativ asupra enoriaşilor şi cei mai mulţi dintre ei sunt de părere că pentru luarea unor astfel de decizii este necesar să fie organizat un referendum, la care peste jumătate dintre respondenţi au declarat că ar participa, însă, din nou, votul majorităţii ar fi unul împotriva mutării structurilor eparhiale actuale din Alba şi Oradea sub jurisdicţia canonică a Mitropoliei Ardealului”, arată raportul de cercetare. Sociologii au eşantionat separat judeţele Alba, Mureş şi Bihor. Cercetarea arată că 65 la sută dintre credincioşii mitropoliei clujene ar fi împotriva rearondării celor două eparhii. În Alba, 64 la sută dintre credincioşi ar fi împotriva rearondării, iar în Mureş şi Bihor 57 la sută dintre credincioşi sunt împotriva trecerii sub jurisdicţia Mitropoliei Ortodoxe cu sediul în Sibiu.

De asemenea, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi consideră că impactul rearondării asupra credincioşilor ar fi unul negativ. Procentul este de 70 la sută în cadrul Mitropoliei clujene, 67 la sută în Alba, 66 la sută în Mureş şi 72 la sută din Bihor. Credincioşii spun că decizia rearondării ar trebui luată prin referendum. 60 la sută dintre credincioşii Mitropoliei Clujului şi dintre locuitorii judeţului Alba sunt de aceeaşi părere. De asemenea, 55 la sută dintre locuitorii judeţului Mureş sunt în favoarea referendumukui, iar în Bihor, procentul creşte la 63 la sută. La un astfel de referendum, cei mai mulţi dintre respondenţi ar vota împotriva rearondării.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă