9.4 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăSpecialCraiova: 100.000 de volume din Biblioteca Universităţii, distruse după o avarie la...

Craiova: 100.000 de volume din Biblioteca Universităţii, distruse după o avarie la o conductă

Un număr de 100.000 de volume aflate într-un depozit la subsolul clădirii sediului Bibliotecii Universităţii din Craiova au fost distruse, vineri seară, după ce o conductă de apă caldă s-a spart, pentru remedierea avariei fiind sistată apa pentru 1.400 de apartamente, relatează Mediafax.

Conducerea Bibliotecii Universităţii din Craiova a fost sesizată, vineri seară, de către agenţii unei firme private, care asigură paza clădirii, că subsolul imobilului, din cartierul craiovean Lăpuş, a fost inundat din cauza unei avarii la conducta de apă.

Directorul Bibliotecii, Mihai Coşoveanu, susţine că din cauza avariei apa a pătruns în depozitul de carte unicat a instituţiei, afectând unul dintre zidurile încăperii în patru locuri.

“Evenimentul este unul cât se poate de regretabil şi reprezintă un dezastru cultural, dat fiind faptul că magistrala de apă care trece pe lângă sediul Bibliotecii Universităţii din Craiova s-a spart, provocând patru spărturi în perete, şi a inundat subsolul bibliotecii unde se află 100.000 de volume”, a declarat directorul Bibliotecii Universităţii din Craiova (BUC), Mihai Coşoveanu.

Potrivit sursei citate, apa din subsolul clădirii, precum şi temperatura ridicată a afectat majoritatea volumelor depozitate în incinta inundată.

“Temperatura foarte ridicată a apei, aproximativ 50-60 grade, a dus la deteriorarea majorităţii acestor volume producând prejudicii inestimabile, întrucât aceste cărţi reprezintă unicat. Aceste cărţi nu mai pot fi recuperate şi nu mai pot fi luate din altă parte, întrucât unele sunt din secolul XIX”, a mai spus Mihai Coşoveanu.

El a afirmat că a fost anunţat despre incident de către agenţii de pază în jurul orei 19.20, directorul Regiei de Termoficare a Craiovei, Tatian Tudoreache, ajungând la faţa locului după aproximativ cinci ore.

“De acest sediu al bibliotecii răspunde o societate de pază. La ora 19.20 ei au sesizat termoficarea, care s-au uitat de afară, fără să intre înăuntru pentru a constata, au încercat să oprească, dar nu au reuşit, iar la ora 12 noaptea domnul Tudorache, care a venit aici, ne-a spus că este o spărtură a magistralei pe care încearcă să o remedize”, a mai spus Mihai Coşoveanu.

Directorul Regiei de Termoficare, Tatian Tudoreache, susţine că defecţiunea a apărut pe reţeaua de agent primar (apă caldă), gestionată de Complexul Energetic din Craiova.

“Din ce am văzut jos, în sediul bibliotecii, este apă fierbinte, iar această apă nu poate fi decât de pe reţeaua de agent primar, pentru că punctul termic a fost izolat şi nu mai furnizează apa caldă în această zonă. O să vedem cu cei de la Complexul Energetic despre ce este vorba. Noi nu putem intra pe reţeaua de agent primar, pentru că ei o exploatează”, a spus Tatian Tudorache, ajuns la faţa locului, vineri noapte, în jurul orei 23.45.

El a mai afirmat că, din cauza avariei, 1.400 de apartamente vor fi afectate, întrucât apa caldă va fi sistată.

“Eu am vorbit cu cei de la Complexul Energetic. Eu i-am anunţat de acest incident. Noi am oprit punctul termic de lângă bibliotecă, dar trebuie oprită reţeaua de agent termic. 1.400 de apartamente vor rămâne fără apă caldă”, a mai spus Tatian Tudorache.

Lucrătorii Complexului Energetic şi ai Regiei de Termoficare din Craiova lucrează, sâmbătă dimineaţă, pentru remedierea avariei apărute la reţeaua de agent primar.

Cele mai citite

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...

Președintele Iohannis participă la reuniunea de la Paris pentru sprijinul acordat Ucrainei

Președintele Iohannis participă, la Paris, la reuniunea organizată de președintele Macron pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei. "Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 26 februarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă