20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialCozonaci de 50 de milioane de euro la Jucu

Cozonaci de 50 de milioane de euro la Jucu

Compania italiană Battistero va construi o fabrică în Parcul Industrial Tetarom III, iar cozonacii produşi aici vor fi livraţi în toată Europa de Est şi de Nord.

 

Oficialii companiei italiene Battistero, cea care produce cozonacii Panettone, au venit ieri la Cluj-Napoca pentru a oficializa contractul care prevede construcţia unei unităţi de producţie în această parte a Europei de Est. Fabrica va fi ridicată pe un teren de 28 de hectare, situat în Parcul Industrial Tetarom III, de pe teritoriul comunei Jucu, iar producţia ar urma să fie demarată exact peste un an. Deocamdată, italienii aşteaptă eliberarea autorizaţiei de construcţie din partea Consiliului Judeţean Cluj, iar imediat ce aceasta va veni vor trece la ridicarea unităţii propriu-zise, ce necesită o investiţie de aproximativ 50 de milioane de euro. Oficialii Battistero, reprezentaţi la Cluj prin Felice Moretti şi Argo Federigo, au anunţat că vor să stea la Jucu 99 de ani, perioada în care le-a fost concesionat terenul de către conducerea Tetarom, iar producţia din comuna clujeană va asigura necesarul în toată Europa de Est şi cea de Nord.

„Am ales acest loc în primul rând datorită aşezării geografice, pentru că e mult mai uşor să distribuim, de aici, produsele noastre în Europa de Est. Nu vom produce doar cozonaci, ci şi croissante sau diferiţi biscuiţi. Din punct de vedere strategic, acest centru de la Jucu va fi foarte important. Întreaga piaţă e dificilă acum, atât în Italia cât şi în Franţa, dar este important ca întreg sistemul, atât politic cât şi organizatoric din Cluj, să ne fie alături. Vom reuşi doar dacă vom face o echipă bună împreună. Noi avem gânduri mari aici, iar dacă în primul an vrem să avem facturate produse în valoare de 30-40 de milioane de euro, din 2015 încolo nu ar trebui să vorbim de mai puţin de 100 de milioane de euro”, a declarat Felice Moretti.

75% vor fi femei

Reprezentantul Battistero a mai anunţat că vor lucra peste 500 de oameni la fabrica din Jucu şi că deja a primit pe mail aproximativ 50 de cereri de angajare. De asemenea, conform lui Moretti, 75% din personalul care va lucra la Jucu va fi alcătuit doar din femei. „Cred că anul viitor, de Crăciun, putem avea pe masă celebrii cozonaci Panettone. În următoarele săptămâni urmează să semnăm contractul şi cred că ne-am mişcat foarte repede, mai ales că în urmă cu trei săptămâni am început tatonările, iar săptămâna trecută am fost în vizită la Perugia, acolo unde am văzut o linie de fabricaţie. Pentru Cluj este o investiţie foarte importantă, pentru că, practic, mai multe ţări vor beneficia de producţia de la Jucu. Interesul nostru este să fim alături de compania italiană şi sperăm că vom lega nu doar o relaţie de afaceri, ci şi una de prietenie”, a spus şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu. Alături de unitatea de producţie va fi creată şi una de distribuţie, pentru ca livrarea produselor să fie făcută cât mai rapid. Italienii au mai anunţat că vor angaja personal încă de la începerea construcţiei fabricii, care va fi dus, mai apoi, la instruire în Italia, astfel că în CV-urile de angajare nu va fi obligatorie experienţa în domeniu. 

Tetarom III nu mai are terenuri

Directorul Parcului Industrial Tetarom, Viorel Găvrea, a anunţat că terenurile aflate în parcul de la Jucu vor fi, în curând, epuizate. Oficialul a dat de înţeles că investitorii stau la coadă să vină în Parcul Tetarom III şi l-a însărcinat pe preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, cu alegerea firmelor care să-şi creeze unităţi de producţie la Jucu. „Acum mai avem 40 de hectare, dar într-o lună nu le vom mai avea. Investiţiile care vin depăşesc toate 10 milioane de euro, iar investitorii sunt din China până în Germania. Mai avem nevoie de minim 50 de hectare”, a declarat Găvrea.

 

 

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă