21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCozma a dat Romania in judecata la CEDO

Cozma a dat Romania in judecata la CEDO

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, in prezent incarcerat la Penitenciarul Rahova, a dat statul roman in judecata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Informatia a fost furnizata de fratele acestuia, Tiberiu Cozma, care locuieste la Petrosani.
Prin avocatii care il reprezinta, fostul lider al ortacilor a depus doua plangeri la instanta europeana, una impotriva sentintei pronuntate in dosarul „Mineriadei” de la Costesti, in care el a primit 10 ani de inchisoare, iar cea de-a doua plangere – pentru revocarea decretului de gratiere de catre fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.
Tiberiu Cozma a spus ca ambele plangeri au fost acceptate de catre CEDO, iar in cea legata de dosarul „Costesti” judecatorii s-au miscat chiar foarte repede si au trimis raspuns in 5 zile de la primirea petitiei. „Nu s-a stabilit inca termenul de judecata. Suntem in faza trimiterii de documente suplimentare, solicitate de CEDO”, a mai declarat fratele lui Miron Cozma.
De asemenea, potrivit aceleiasi surse, mai multi lideri de sindicat europeni fac lobby in favoarea lui Miron Cozma si ii sustin cauza. Fostul lider al minerilor se afla incarcerat la Penitenciarul Rahova, iar cererile de eliberare conditionata depuse de el au fost respinse.
In data de 12 iulie, Tribunalul Bucuresti a respins, ca nefondat, recursul inaintat de Cozma impotriva deciziei instantei inferioare referitoare la mentinerea sa in inchisoare. Conform deciziei judecatorilor, el poate reveni cu o noua cerere de eliberare conditionata abia peste sase luni.
Ex-presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului a fost condamnat la 7 ani si 11 luni de inchisoare pentru mineriada din 1991, pedeapsa pe care deja a ispasit-o, si la alti 10 ani pentru mineriada de la Costesti, din februarie 1999. La inceputul lunii decembrie 2005, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis contopirea celor doua pedepse.

Cele mai citite

Chiriile în București și marile orașe au crescut, pe fondul revenirii studenților

Chiriile medii din București au înregistrat o creștere de 14% în septembrie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, conform unei analize realizate...

Generația de Suflet vs Generația lui Rădoi

Cu cinci ani în urmă ca așa-numita  „Generație de Suflet” să ne scoată în stradă pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European,...

Klaus Iohannis a adăugat trei miniterenuri de golf vilei de protocol de la Neptun

Grădina vilei de protocol de la Neptun, folosită de președintele Klaus Iohannis, a fost dotată cu trei miniterenuri de golf, însă RA APPS nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă