14.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialCovasna: Autoritatile locale iau pranzul cu presedintele Basescu

Covasna: Autoritatile locale iau pranzul cu presedintele Basescu

Presedintele Traian Basescu si sotia, Maria, care s-au aflat, timp de o saptamana, intr-o vizita privata in judetul Covasna, au invitat autoritatile locale sa ia, sambata, pranzul alaturi de ei, la resedinta de protocol din statiunea Covasna.

Surse oficiale care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Rompres ca, printre invitatii presedintelui, se numara prefectii si presedintii consiliilor judetene Covasna si Harghita, precum si mai multi primari din zona.

Seful statului si sotia sa au sosit in judetul Covasna vinerea trecuta si se pare ca se vor intoarce, duminica, la Bucuresti, dupa ce vor participa la o sarbatoare a minerilor din judetul Alba si la zilele Branului, care vor avea loc duminica.

Vineri, presedintele a vizitat comuna harghiteana Lupeni, care a fost grav afectata de inundatii in august 2005, cand au murit 16 oameni luati de viitura si mai multe case au fost distruse. De la Lupeni, presedintele si sotia sa au mers la Odorheiu Secuiesc, unde au fost intampinati de primarul Szasz Jeno, alaturi de care au vizitat targul mestesugaresc.

Seful statului a declarat pentru ROMPRES ca s-a simtit foarte bine in judetul Covasna, unde sunt niste locuri foarte frumoase si oameni foarte primitori, si a promis ca va veni mult mai des in zona. In aceasta idee, seful statului a cerut Guvernului sa scoata de la privatizare vila de protocol din statiunea Covasna si sa o pastreze pentru demnitarii care vin in teritoriu.

Cu ocazia vizitei sale in Covasna si Harghita, presedintele a remarcat starea proasta a drumurilor in care ''iti rupi masina' si care alunga turistii si potentialii investitori. Seful statului e de parere ca acestia din urma ocolesc judetele Covasna si Harghita si din cauza aparentelor dispute interetnice dintre romani si maghiari, create si intretinute artificial, si a facut apel la unitatea romanilor si maghiarilor pentru dezvoltarea economica si sociala a zonelor in care traiesc, considerand ca aceasta este 'cheia' evolutiei pozitive a relatiilor interetnice.

In urma vizitei in judetul Covasna, seful statului a ajuns la concluzia ca toti cetatenii apartinand minoritatilor nationale trebuie ajutati sa invete mai usor limba romana si a lansat ideea studierii limbii oficiale a statului dupa aceeasi metoda de predare a celor straine. Presedintele a spus ca sunt copii maghiari, indeosebi din mediul rural, care, pana la scoala, nu au avut ocazia de a vorbi in limba romana. Prin urmare, in opinia presedintelui, copiii trebuie sa deprinda mai intai notiunile de baza si abia apoi sa fie tratati la nivelul celor care provin din familii de romani.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...

Zero dezbateri despre viitorul UE

În România, parcă nici nu s-ar organiza alegeri europarlamentare. Nicio temă majoră despre viitorul Uniunii Europene nu este urcată pe portativul de campanie electorală....

Angel Tîlvăr spune că navigația maritimă suferă cel mai mult de pe urma acțiunilor de bruiaj

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat marţi că navigaţia maritimă este cea care are cel mai mult de suferit de pe urma acţiunilor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă